Šta da rade roditelji sa decom za vreme vanrednog raspusta u Vojvodini?

od Marija

U vrtićima i školama u Vojvodini proglašen je vanredni raspust  od 12. do 21. februara zbog epidemije gripa što je zadalo muke zaposlenim roditeljima koji nemaju gde da ostave decu. Ovakve iznenadne situacije su prava drama za mnoge roditelje koji za veoma kratko vreme moraju da se snađu.

Tako se nižu njihova pitanja kome ih ostaviti, pogotovo ako su bake i deke daleko, a mališani nedovoljno zreli da ostanu sami.

Malo je onih roditelja koji će naići na razumevanje poslodavaca pa mnogi ni ne pomišljaju da traže bolovanje ili neku drugu vrstu odsustva.

Zato se postavlja pitanje, zašto Zakon o radu nije predvideo ovakve situacije kao što su epidemije i nije ostavio mogućnost zaposlenim roditeljima da imaju neku vrstu olakšice u ovakvim situacijama. Na primer da rade skraćeno radno vreme, da rade od kuće ako je to moguće ili da, Bože moj, uopšte ne dođu dan-dva na posao.

Jasno je da ni zakon nije garancija da će se propisano ispuniti, ali bi možda pomoglo bar nekima – onima čiji su poslodavci ljudi, a možda i onim roditeljima koji se drznu da se pozovu na zakon.

Ovako, dragi roditelji, budite srećni ako imate razumnog poslodavca, a vi koji time ne možete da se pohvalite, morate da se dovijate na različite načine i čekate vreme kad će vaše dete moći samo da ostane kod kuće.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više