Kako izvršiti refundaciju novca na Aliexpress-u

od Marijana

Dogodilo vam se da poručite robu putem Alija, ali vam paket ne stiže i nakon isteka roka za isporuku, ili vam je pak pristigao proizvod koji uopšte ne odgovara opisu odnosno fotografiji, nemojte briinuti! Aliexpress štiti svoje potrošače i omogućava im da pokrenu spor ( open dispute) u vezi sa proizvodom i zatraže svoj novac nazad.

KONTAKTIRAJTE PRODAVCA

Ukoliko imate bilo kakav problem sa pošiljkom: praćenjem robe, oštećenjem, kašnjenjem, obavezno kontaktirajte prodavca i uputite mu ljubazno pitanje. Do kontakta možete doći vrlo lako, klikom na proizvod u dnu slike nalazi vam se ime prodavca ( u ovom slučaju prodavnice) , ali i dugme kontaktirajte prodavca (Contact). Klikom na dugme otvoriće vam se prozor za ćaskanje gde ćete moći da ostavite svoju poruku.

POKRENITE SPOR

Ukoliko ne uspete da postignete dogovor sa prodavcem imate apsolitno pravo da pokrenete spor (open dispute). Dakle, kliknete na svoj profil, potom na dugme moje porudžbine (my orders), odaberete proizvod koji želite da refundirate i kliknete na dugme Open despute odmah kraj njega. Nakon toga otvoriće vam se prozor u kome treba da označite dugme Refund only ( dakle želite povraćaj novca, ali ne i da vratite proizvod ukoliko je stigao (jer možda možete snositi troškove poštarine, a i niste u obavezi da to činite)). Potom sledi kratak formular koji treba da popunite: Da li vam je stigao proizvod? Zašto tražite refundaciju? Koliko novca tražite? A potom da ukratko opišete svoj problem, štetu ukoliko je naneta, kao i da priložite fotografiju proizvoda ukoliko je stigao. Stisnete dugme Submit i to bi bilo to. Sada vam preostaje da prvo sačekate predlog prodavca da li nudi drugu sumu novca, da li prihvata vašu, a ukoliko ne možete da dogovorite da sačekate konačnu odluku tehničke podrške ( koja je u većini slučajeva u korist potrošača, ukoliko je valjan razlog tj. uočljivo oštećenje, proizvod koji ne nalikuje fotografiji i tome slično).

Napomena: Spor možete pokrenuti tek nakon što prođe rok isporuke, te i produženi rok za isporuku ukoliko ga prodavac pokrene. Tako da je u ovom slučaju strpljenje jako bitan faktor. Ali strpljen- spašen, gotovo da nema sumnje da ćete uspeti da povratite svoj novac i izborite se za pravdu 🙂 Novac koji podrška odluči da treba da se vrati biva uplaćen na račun koji ste koristili prilikom kupovine. Tako]e, jako je važno napomenuti da imate 15 dana roka za podnošenje žalbe jer se u suprotnom kupovina automatski zatvara te redovno pratite informacije isporuke ( Tracking information) kako ne biste propustili taj rok.

Online tutorijal o refundaciji

ZATRAŽITE POMOĆ OD KORISNIČKE PODRŠKE

Ukoliko ste pak propustili rok isporuke i kupovina vam je zaključena, ne očajavajte. Uvek možete kontaktirati korisničku podršku i zatražiti pomoć od njih na sledeći način: na naslovnoj strani Alija u gornjem desnom uglu nalazi se dugme Buyer Protection, klikom na to dugme otvara vam se strana sa kratkim uputstvom, skrolujte do samog dna i stisnite dugme 24/ 7 live chat gde ćete direktno biti povezani sa centrom za podršku. U tom prozoru stisnite Online Service i tada će vam se otvoriti ćaskanje sa generisanim porukama gde ćete moći ponovo da obrazložite svoj problem i zatražite novac nazad.

Savet: Generičke poruke će vas vraćati da kontaktirate prodavca, te da proverite informacije pošiljke, ali vi ignorišite to i budite uporni u svojim zahtevima. Dakle, pišite, pišite dokle god vas ne uoče. 🙂 Možda deluje neverovatno, ali zaista deluje. Neko će vas na kraju uočiti i uzeti u razmatranje vaš problem.

I na samom kraju, budite strpljivi i srećno!

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više