Čarobni napitak za jačanje IMUNITETA

od Marijana

Kako su virusi i prehlade neretki gosti u ovom zimskom periodu, rešili smo da podelimo sa vama recept za ovaj NEVEROVATAN ČAJ, koji ne samo što će vas ugrejati, već će i, ukoliko ga budete redovno konzumirali, veoma uticati na vaše telo u celosti, kao i na jačanje vašeg IMUNOG SISTEMA.

ČAJ OD ĐUMBIRA I KURKUME

Sastojci:

1 litar vode

1 limun

1 kašičica kurkume u prahu

Malo bibera (vrh kašičice)

1 kašika meda

Svež đumbir (oko 4 g) ili kašičica djumbira u prahu

Priprema: U litar proključale vode iscediti 1 limun pa zatim dodati sve ostale pripremljene sastojke (kurkumu, djumbir, malo bibera i med). Sjediniti sastojke i poslužiti topao napitak. Živeli!

LEKOVITA SVOJSTVA KURKUME:

Kurkuma je jedan od najkorišćenijih začina u svetu, ne sasvim slučajno jer je njegova lekovita moć ogromna. Kurkuma spada u neku vrstu djumbira, ali je za razliku od đumbira treba dosta OPREZNIJE koristiti i u ograničenim količinama (kašičica kurmume 2-3 puta nedeljno je sasvim dovoljna doza). Pošto kurkuma NE TREBA da se kombinuje sa nekim lekovima, pre nego što počnete da je koristite savetujemo vam da se konsultujete sa vašim lekarom koji će vas najbolje posavetovati.

Lekovito dejstvo: Kurkuma je jedan od začina koji najbolje sprečava UPALNE PROCESE,a takođe je odličan ANTIOKSIDANS. Ublažava bol u kostima i upalne procese, a takođe je dobra za kožu- smanjuje upalne procese i na koži, psorijazu, akne. Koristi se i kod problema nadutosti i gasova, ali i kao ANTISEPTIK – možete praviti od nje melem za rane i opekotine. I na samom kraju najvažnije je njeno ANTIKANCEROGENO SVOJSTVO, jer je utvrđeno da kurkuma sprečava rast kancerogenih ćelija.

LEKOVITA SVOJSTVA ĐUMBIRA:

Đumbir je takođe začinska biljka koje ima pregršt lekovitih svojstava… Odličan je u sprečavanju KAŠLJA i borbi protiv prehlade jer jača imunitet, takođe ublažava osećaj MUČNINE . Đumbir jača krvne sudove, pospešuje cirkulaciju i na taj način štiti od srčanog udara. Snižava HOLESTEROL i odličan je ANTIOKSIDANS kao i kurkuma. Ima ANTIKANCEROGENO dejstvo i dobro se pokazao u ublažavanju menstrualnih bolova. Ljudi ga neretko koriste i za ublažavanje UPALE SINUSA, kao i za ublažavanje ARTRITISA. Odličan je SAGOREVAČ MASTI…

Izvor: Pixabay

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više