Položaj žena u islamskom svetu: Žene ne mogu SAMOSTALNO da svedoče na sudu

od Marija

U islamskom svetu muškarci imaju prednost nad ženama za jedan stepen. To se između ostalog očituje i kroz činjenicu da ćerka u muslimanskom svetu dobija manji deo nasledstva od sina, a zanimljivo je da žene po Kuranu ne smeju da svedoče samostalno na sudu ako su prisustvovale nekom događaju koji zahteva potom suđenje.

Muslimanski sveštenici odnosno imami veći deo nasledstva koje se daje sinu objašnjavaju time što je na muškarcu veći teret podizanja porodice i obezbeđivanja materijalnih sredstava, nego na ženi.

Kada je reč o poligamnim brakovima, Muslimanu je prema kuranu dozvoljeno da ima do četiri žene, ali samo ako ima dovoljno materijalnih sredstava da svaku obezbedi jednako. I uz još jedan uslov: svaka prethodna žena mora da mu da odobrenje i pristanak da se oženi narednom.

Po svetoj muslimanskoj knjizi ni muškarcu ni ženi se ne sme nametati partner. Oni su slobodni u svom izboru, barem načelno. Zanimljivo je i gotovo nepojmljivo danas je to da na sastanku mladića i devojke u islamskom svetu mora prisustvovati još neko, oni se ne mogu osamiti.

Načelno, prema Kuranu, Muliman i Muslimanka su ravnopravni u imovini i žena ima pravo da raspolaže imovinom. Pre sklapanja braka postoji pravilo da muškarac treba da ženi da mehr odnosno imovinu kojom bi ona bila osigurana u slučaju razvoda. Međutim, ako do rastave dođe krivicom žene, ona mehr gubi.

Kuran kaže da žena ne može samostalno da svedoči i da još neko pored nje mora da bude svedok. Iako ovo deluje diskriminušuće, postoji i za to objašnjenje. Kako imami objašnjavaju, to je zato što su žene krhke, nežne i osetljive. Zbog toga kada se nešto desi one pokušavaju da to ublaže, da ne kazne onako kako bi trebalo. One saosećaju, popuštaju, ne žele da kazne u onoj meri u kojoj bi trebalo.

ARAPI SU BACALI ŽENSKU DECU

Što se tiče mešovitih brakova, Muslimanu nije zabranjeno da se oženi ženom druge vere, ali ona ne može da ispoveda svoju veru u njegovoj kući. Takođe, deca se odgajaju u islamskom duhu i obavezno im se daju muslimanska imena.

Arapi su bili veoma represivni prema ženama. Tretirali su ih kao robinje. Čak su i žensku decu živu zakopavali. Dolaskom islama, kako imami objašnjavaju, situacija se po žene popravila i liberalizovala.

Muslimanke širom sveta žive različitim životima jer islamski svet nije homogen. Različite su političke i društvene prilike u zemljama i to ima veliki uticaj na njihov položaj.

Kuran i muslimanski verski velikodostojnici zvanično su protiv represije nad ženama. Sve odredbe Kurana o ženi oni ne smatraju diskriminušućim, nego upravo suprotno – one su u cilju uspostavljanja samopoštovanja i poštovanja žene.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više