BABA GANUŠ, TAŽIN, MANSAF, tradicionalna arapska jela u novosadskom restoranu Atrium

od Marijana

Uz šolju toplog marokanskog čaja i porciju baklave doživite pravi duh Orijenta u samom centru Novog Sada. Novotvoreni restoran i čajdžinica Atrium nudi vam beg od svakodneve gužve i mesto na kome ćete opustiti i odmoriti sva svoja čula.

Bilo da ste rešili da predahnete uz šolju toplog čaja ili kafe, da se zasladite nekim kolačem, ili ste pak došli da probate neuobičajene specijalitete, vrata Atriuma svima su širom otvorena. Zakoračite u jedinstveni svet boja, mirisa i ukusa, gde će vas na samom ulazu u restoran uvek rado dočekati i pozdraviti ljubazno osoblje u tradicionalnim uniformama, a potom će vas, kao pravi domaćini uputiti ka vašem stolu, a tu, tu onda tek nastaje prava bajka.

Enterijer Atriuma ono je što prvo zadivi svakog gosta: šareni ćilimi, glinene saksije, masivni drveni stolovi, ručno rađeno posuđe, lagana orijentalna muzika i mnogo zelenila ono su što ovaj restoran čini autentičnim i posebnim. O mirisima tek da i ne govorimo…

GASTRONOMSKA PONUDA

Restoran Atrium koncipiran je na jedinstvenoj marokanskoj, jordanskoj i libanskoj kuhinji koju odlikuje upotreba i kombinacija mnogo egzotičnih začina kao što su: cimet, šafran, kardamon, bergamot… Ono što se posebno izdvaja svakako su meze – predjelo koje čine različite salate i namazi posluženi na velikom tanjiru. Restoran Atrium u svojoj ponudi ima čak 12 predjela, među kojima su i namazi baba ganuš (namaz od plavog patlidžana), muhamara (namaz od crvenih paprika), kao i salate fatuš i kadra. Za one najsmelije restoran nudi i tzv. kombinacije 5 i 10, gde kuvar u tom slučaju iznenadi svoje goste jedinstvenom kombinacijom navedenih predjela (kombinacija 5 namenjena je za dve osobe, dok kombinaciju 10 može da podeli četvoro ili više ljudi).

Gosti restorana pored toga što mogu uživati u ukusnoj hrani imaju i jedinstvenu priliku da vide na koji način se i u čemu ona priprema, iz razloga što se zastakljena kuhinja nalazi samo nekoliko stepenika poviše stolova, što omogućava gostima da prate proces pripreme hrane i na taj način dodatno iskuse i dožive orijentalnu kuhinju.

TAŽIN , MANSAF I GRČKA MUSAKA

Kao glavno jelo preporuka restorana su svakako grčka musaka, koja se pravi od plavog patlidžana, tikvica, bešamel sosa i naravno neizbežnih začina poput cimeta, kao i jela tažin i mansaf.

Tažin je tradicionalno marokansko jelo, tačnije to su dugo kuvana mesa jagnjetine, piletine, ovčetine ili svinjetine pripremana u posebnim glinenin posudama (poput naših jela ispod sača) koje izdvaja neverovatna punoća ukusa obogaćena mnogim orijentalnim začinima. Dok je mansaf tradicionalno jordansko jelo, odnosno kuvana jagnjetina u jogurtu.

Uz dobro jelo, naravno neizbežno je i kvalitetno piće, te se u ponudi restorana mogu naći najkvalitetnija makedonska vina, kokteli,šampanjac, proseko, kao i domaća rakija. Gostima restorana takođe su u ponudi i nargile različitih aroma.

MAROKANSKI ČAJ I PORCIJA BAKLAVE

Za dezert odaberite neizbežne baklave sa orasima i pistaćima, kao i čokoladne baklave i halvu,a za one koji pak preferiraji zdravije dezerte, restoran nudi i dezert od suvog voća – suvih šljiva, kajsija, urmi, badema, indijskih oraha… Uz baklavu toplo preporučujemo i čuveni marokanski čaj koji se tradicionalno služi sa jednim listićem mente.

Jedno je sasvim sigurno, ovakva kuhinja i ambijent nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, stoga, ukoliko se nađete u Novom Sadu, obavezno svratite u ulicu Nikole Pašića br. 1 i za trenutak pobegnite od obaveza, zaboravite na buku i galamu i zakoračite u neki sasvim drugačiji, mirniji svet.

0 komentar
2

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više