Kreatorka brenda Totally Wellness Tatjana Popović je pre 15 godina pobedila rak bubrega. Njen način oporavka nije bio svakidašnji. Ona je promenila život iz korena.
Dve nedelje pre 18. rođendana saznala je za kancer na levom bubregu. Nakon zvaničnog lečenja odnosno operacije krenula je na hemoterapije, ali ih je posle nekog vremena prekinula i odlučila da se leči promenom ishrane i načina života. Na put regenerisanju i osnaživanju organizma krenula je sa čuvenim konsultantom makrobiotičke ishrane Minom Dobić. Ta ishrana podrazumeva uglavnom biljni režim uz konzumiranje ribe. Novu ishranu pratila je i promena stila života, načina razmišljanja i promene u načinima borbe sa stresom.
Nakon dve godine strogog makrobiotičkog režima, Tatjana je uspela da se oporavi. Ta nova šansa u potpunosti joj je promenila život i podstakla je da završi petogodišnje studije Health Coaching-a na Institutu za integrativnu ishranu u Njujorku.
Health Coach je u pogledu savetovanja za režim ishrane sličan poslu nutricionista, ali pored toga on obuhvata opšte stanje čoveka – njegov odnos sa porodicom, partnerom, ispunjenost poslom i pitanje sveukupne ispunjenosti.
Ova nevorovatna borkinja je 2014. godine osnovala svoj brend Totally Welness koji se bavi zdravom ishranom. Danas živi i radi u Srbiji i prvi je sertifikovani Health Coach u našoj zemlji. Autorka je programa „5 dana detoks programa“ , često organizuje predavanja na temu zdrave ishrane i piše knjige iz te oblasti.
Za Svet lepote između ostalog ocenjuje kako se hrane građani Srbije i daje preporuku šta svakodnevno treba da se nađe na našem tanjiru.
SL: Na više mesta smo mogli da čujemo da vam je makrobiotička ishrana pomogla da se izlečite. Kakva je to zapravo ishrana? Šta je ključno bilo u takvom režimu što vas je dovelo do izlečenja?
T: Makrobiotički režim ishrane predstavlja pretežno biljni režim u kom dominiraju namirnice poput žitarica, mahunarki, povrća, algi, koštunjavih plodova, semenki i brojnih japanskih dodataka ishrani, koji sjajno utiču na jačanje imunološkog sistema, dok se od životinjskih namirnica konzumira riba. Iako ovaj režim u potpunosti ne isključuje retku upotrebu mesa ili jaja, većina makrobiotičara se za ove dve grupe namirnica gotovo i ne opredeljuje. U periodu lečenja od karcinoma izabrala sam makrobiotiku da potpuno regenerišem svoje telo, i smatram da su mi različite kombinacije hrane, kao i napici jedinstvenih biljaka, pomogli da se oporavim. Pored potpune promene načina na koji sam se hranila, svoj oporavak vezujem i za promenu načina razmišljanja, uvođenje različitih metoda otklanjanja stresa, kao i nošenja sa takvim izazovnim životnim iskustvom.

SL: Da li radite sa ljudima koji imaju neko oboljenje i pomažete im da se izleče kao što ste vi?
T: Kao sertifikovanom health coach-u, poslednjih 6 godina moj posao je da pomažem ljudima da unaprede ishranu i stil života, i zajedno, uz podršku lekara, svojim klijentima, kroz grupne i individualne edukacije, omogućim da brže dostignu zacrtane ciljeve.
SL: Kako biste jednostavno našim čitaocima objasnili koliko hrana utiče na naše zdravlje i celokupno stanje? Čini se da građani u Srbiji nemaju svest o tome.
T: Iako se svrstavamo u nacije koje vole da konzumiraju gurmansku hranu, današnja situacija u pogledu promene ishrane je mnogo bolja nego prethodnih godina, što me posebno raduje. Ishrana je ključna za optimalno zdravlje, čemu u prilog govori to da krvna slika, pojedinačni organi, kao i sistemi organa zavise od hrane koju ćemo uneti u telo. Dakle, kao što nam je svima poznato, hrana jeste gorivo, te moramo svesno birati ono što je najbolje za naše zdravlje.
SL: Često ljudi kažu da je zdrava ishrana skupa i da nemaju para za to. Stoga jedu ono što imaju i kako mogu da spreme. Kako to komentarišete? I da li je zdrava ishrana skupa?
T: Ne bih se složila sa tim da zdrava ishrana mora biti skupa. Ukoliko neko nije u prilici da sebi i svojoj porodici priušti popularne uvozne namirnice, čija cena može biti visoka, uvek je vrlo pristupačno izabrati lokalne namirnice, u koje podrazumevam povrće, voće, žitarice, mahunarke, rečnu ribu, čajeve i druge namirnice i dodatke ishrani koji povoljno utiču na dobro zdravlje.

SL: Šta znači često spominjanje rečenica u vezi sa ishranom „slušaj svoje telo, ono ti daje signale“? Da li možete da objasnite kroz primere?
T: Kada sam saznala da bolujem od karcinoma, bilo mi je veoma važno da izanaliziram potencijalne simptome koji su i ranije mogli da mi ukažu na postojanje ovakvog zdravstvenog problema. Stoga sam danima prebirala po svojim sećanjima o tome kako sam se osećala nekoliko meseci pre otkrivanja bolesti. Na moje iznenađenje, setila sam se neobjašnjivo velikog umora, koji nije bio uobičajen za mene kao tinejdžerku koja u toku dana ima obavezu da ode u školu i na trening. Od tada, ,,slušanje” svog tela smatram alatom koji svakodnevno koristim kako bih bila sigurna da je moje zdravlje na optimalnom nivou. Tome rado učim svoje klijente i pratioce na društvenim mrežama, jer je upravo ova metoda sopstvenog analiziranja toga kakav je naš nivo energije, kako pamtimo, koliko smo kreativni, kakva je naša krvna slika, kakve su nam oscilacije raspoloženja u toku dana i da li postoje, kakvo nam je varenje, da li primećujemo neku promenu na svom telu i dr., ključna za utvrđivanje bilo kakvih zdravstvenih problema, što nam omogućuje da na vreme reagujemo.
Izuzetno je važno da shvatimo da je ovo naš zadatak, kom treba da budemo posvećeni svakodnevno, te da mu pristupimo veoma ozbiljno. Nedovoljno je da se samo prepustimo sistematskim pregledima jednom u godinu dana, a da u međuvremenu ne obraćamo pažnju na univerzalne parametre zdravlja.
SL: Na koji način određujete program ishrane za klijente? Rekli ste da, na primer, nešto što odgovara jednom, ne znači da će odgovarati nekom drugom.
T: Apsolutno! Ovo što ste naveli naziva se principom bioindividualizma, gde se ostavlja veliki prostor za određivanje toga šta kome odgovara, jer iako svi pripadamo istoj vrsti, ipak se razlikujemo u odnosu na godine, mesto življenja, zdravstveno stanje, uslove života, posao kojim se bavimo, lične interese, kao i životne ciljeve. Osim što je jedan od glavnih parametara za utvrđivanje zdravstvenog stanja kompletan pregled krvne slike, metode i pregledi koje koristim kako bih bolje upoznala zdravstveno stanje svojih klijenata su: pregledi intolerancije na hranu, pregled kvantne medicine, dodatne analize hormona, ali i opširan razgovor o ispunjenosti i ostvarenosti u životu klijenta.

SL: Postoje ljudi koji su spremni da koriguju ishranu, ali ih je jako teško naterati da vežbaju. Kakve su njihove šanse za vođenje zdravog života i smanjenje težine?
T: Fizička aktivnost je obavezna za postizanje optimalnog zdravlja, te iako uz pomoć zdrave ishrane možemo ostvariti značajne rezultate, pre ili kasnije uvidećemo da tonus mišića, fleksibilnost i pokretljivost našeg tela isključivo zavisi od toga da li se krećemo ili ne. Najvažnije je pronaći aktivnost u kojoj se osećamo ispunjeno, kako bismo ostali motivisani da istrajemo u njenom sprovođenju.
SL: Šta svaki dan treba da se nađe na našem meniju?
T: Na našem meniju svakodnevno treba da se nađu tri glavna makronutrijenta: proteini, masti i ugljeni hidrati. Oni se nalaze u širokoj lepezi namirnica, kao što su voće, povrće, mahunarke, pečurke, tofu sir, riba, meso, jaja, semenke, orašasti plodovi i sve druge namirnice koje sadrže broje nutrijente i pomažu u jačanju imunološkog sistema.
SL: Kako da čitamo deklaracije na proizvodima? Šta treba gledati? I kako treba „čitati“ te podatke?
T: Nedavno sam završila pisanje moje nove knjige koja sa zove ,,Vodič za kupovinu namirica”, čiju objavu očekujem u bliskoj budućnosti. Upravo u njoj sam izdvojila poseban deo za analiziranje deklaracija proizvoda koje kupujemo.
Vrlo je važno da, osim za to koliko proizvod ima kalorija, budemo zainteresovani i za sastojke, među kojima se mogu kriti i oni koji narušavaju imunološki sistem konzumenta. Neki od takvih sastojaka su: trans masti, visokofruktozni kukuruzni sirup i drugi veštački zaslađivači, veštačke arome, aditivi, konzervansi.

SL: Kako biste objasnili razliku između nutricioniste i vas?
T: Health coaching predstavlja disciplinu koja ima za cilj unapređenje ishrane i stila života ljudi, gde je edukacija usmerena na to kako praktično pristupiti promenama, a da one ne budu u datom trenutku prevelike i, samim tim, obeshrabrujuće. Nutricionisti su, sa druge strane, uže fokusirani da pruže informacije o tome koju vrstu hrane treba konzumirati, a koju izbegavati, vodeći se i značajem kalorijskih vrednosti. Dakle, naša podudarna tačka je pronalaženje najboljeg režima ishrane za osobu kojoj je potrebna pomoć, ali se health coaching otvara i ka brojnim drugim aspektima života osim ishrane, kao što su ispunjenost poslom, partnerskim i porodičnim odnosima, društvenim životom, lični razvoj. Moj cilj kao health coach-a je da pronađem jedinstvenu formulu uz pomoć koje se klijenti osećaju ispunjeno i zadovoljno u svojoj koži.