FOTO – REPORTAŽA KORDOBA: GRAD U KOM SE ISLAM I HRIŠĆANSTVO SAVRŠENO RAZUMEJU

od Marija

Španski grad Kordoba odiše multikulturalizmom. To je prestonica istoimene pokrajine na jugu Španije u kojoj možete uživati u dodiru različitih kultura koja je posledica bogate istorije ovog grada. Pravu atrakciju čini građevina sa elementima islamske i hrišćanske kulture. Na njoj se vidi uticaji svih epoha i kultura koje su prošle putevima Kordobe.

Stranice istorije beleže da su ovim anduluzijskim gradom u najranijem periodu prošli Kartaginjani, Rimljani, Vizigoti, ali da su najveći uticaj imali Mavari, islamizovan narod sa severa Afrike.

Za vreme Mavara Kordoba je živela svoje zlatno doba. Do 13. veka u ovom gradu su se smenjivale mavarske i mavarsko-španske dinastije. 1236. godine za vreme španske Rekonkiste, perioda u kom su Španci i Portugalci proterivali islamsko stanovništvo sa Pirinejskog poluostrva, raste uticaj katoličke, a smanjuje se uticaj islamske kulture.

DŽAMIJA I KATEDRALA U JEDNOJ GRAĐEVINI

Tragovi slamske civilizacije odišu gradom i danas, što se pre svega vidi po arhitekturi. Turistički centar Kordobe i najatraktivnija građevina je katedrala La Mezquita. To je nekada bila najveća džamija u Španiji koji su gradili Mavari skoro 200 godina. Međutim, u period Rekonkiste po dolasku Španaca, pretvorena je u katedralu. I danas je to katedrala, ali sa elementima džamije. Islamska kultura duboko se zadržala u temeljima ove građevine.

La Mesquita

La Mezquita je ogromna građevina koja se ne može sagledati pogledom. Potrebno je obići ogroman krug oko nje da bi se sagledala iz svih uglova.

Dvorište La Mezquite je zapravo prelepa bašta sa fontama, palmama i stablima narandži. Prostrano je uvek prepuno turista koji se šetaju ili čekaju na ulaz u katedralu koji košta 10 evra.

Ispred katedrale je jednako živahno. Pažnju privlače kočije koje vozaju turiste po gradu.

MAVARSKI DUH ŽIVI KROZ SUVENIRE

Kada izađete iz katedrale, pred vama se pruža niz uličica sa prelepim suvenirima i uspomenama koje možete poneti iz Kordobe. Čini se da su najupečatljiviji oni sa arapskim stilom, prelepim šarama, kontrastnim bojama.

U nizovima suvenirnica, nalazi se jedna koja podseća na radionicu pravljenja tradicionalnih španskih slatkiša. Tu možete videte kako se prave sve šećerne majstorije sa koštunjavim voćem. Najpoznatiji slatkiš je Turon od meda, jaja i badema.

MOST NA KOM SU SNIMANE SCENE IGRE PRESTOLA

Pored katedrale, najveća turistička atrakcija u Kordobi je Rimski most (Puente romano). Sagrađen je u prvom veku pre naše ere, ali obnovljen za vreme Mavara u osmom veku naše ere. Nalazi se iznad reke Gladalkivir. Dug je 331 metar i sastoji se od 16 lukova.

Poznat je i po tome što su na njemu snimane scene filma Karmen i scene pete sezone popularne serije Igra prestola.

Veliku pažnju privlače i saksijice cveća koje krase brojne zgrade u Kordobi.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više