Kako DEZINFIKOVATI MOBILNI TELEFON za vreme VIRUSA: Čak 59,9% ljudi se izjasnilo da nikad ne čisti svoj mobilni telefon!

od Marijana

U nedavnoj Tviter anketi koja je sprovedena među korisnicima ove društvene mreže čak 59,9% ispitanika odgovorilo je da gotovo nikad ne čisti svoje mobilne telefone (Izvor: zdnet.com). Kako je situacija sa korona virusom sve složenija i opasnija, dezinfekcija mobilnog telefona sa kojim smo stalno u kontaktu je neizostavna!

Mobilni telefon često ostavljamo na različitim radnim površinama i tako povećavamo rizik da će se upravo na njemu i preko njega preneti virus. Stoga, prvi i osnovni savet, ne vadite i ne stavljajte svoj telefon na javne površine, bilo da ste u kafiću, u čekaonici, prodavnici. Nikad se ne zna ko je upravo tu pre vas sedeo i da li je u međuvremenu površina dezinfikovana! Bez obzira da li ste prethodno prali ruke čim dotaknete telefon koji prethodno nije temeljno dezinfikovan, postoji mogućnost da se zarazite.

KRPA OD MIKROVLAKANA:

Krpa od mikrovlakana ne može ubiti viruse ili bakterije, ali će temeljnim čišćenjem moći da udalji viruse sa vašeg ekrana. Kako biste pak bili sigurni da su virusi i bakterije odstranjeni isključite svoj telefon i na krpu stavite malo sapuna i vode i njima dobro operite ceo telefon. Masku od telefona obavezno skinite i dezinfikujte asepsolom, pa tek nakon što se osuši možete je ponovo vratiti na telefon!

Takođe možete koristiti ratvor napravljen od alkohola i destilovane vode kao vrlo moćno sredstvo za dezinfekciju, recept kako možete sami napraviti dezinfekciono sredstvo potražite klikom na LINK.

SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE EKRANA:

Maramice, sprejevi za čišćenje tehničkih uređaja vrlo su popularni i dostupni u svim bolje snabdevenim prodavnicama. Potražite neko od tih sredstava i redovno čistite svoj mobilni uređaj! Vodeći računa da metalne delove ne treba prskati ovim hemijskim jedinjenjem, već ga treba samo blago preći krpom od mikrofibera kako se sam aparat ne bi oštetio.

Ukoliko se pak plašite da će se virus upravo naći na metalnoj površini obične anribakterijske vlažne maramice mogu biti odličan izbor.

Savet: tečnost iz spreja obavezno naprskajte na krpu, a ne direktno na ekran kako ne biste došli u situaciju da vam voda uđe u aparat i napravi štetu! Dakle sasvim je dovoljno naprskati nekoliko kapi na meku krpu, a potom tom krpom preći preko ekrana i ostalih površina.

UV SVETLA:

Na tržištu je postala apsolutna pomamam za ovim proizvodom. Tzv. ,,sapun“ za telefone ustvari je mali aparat sa UV svetlima koji efikasno ubija viruse i bakterije. Sve što je potrebno jeste da svoj telefon spakujete u ovu kutijicu i uključite lampu i sačekate dok ona odradi svoj posao!

Šta pak treba izbegavati:

SREDSTVA ZA PRANJE PROZORA:

Korišćenje sredstva za stakla može biti vrlo jako za vaš ekran i može dovesti do korozije, stoga izbegavajte korišćenje ovog proizvoda prilikom čišćenja telefona i zemenite ga jednostavnom mešavinom alkohola i destilovane vode!

Takođe, korišćenje ostalih sredstava za čišćenje kuće, pa čak i razblaženih kiselina nikako nemojte nanositi na svoje ekrane! Ovo su vrlo jaka sredstva i zasigurno će napraviti veću štetu, nego što želite!

Takođe izbegavajte čišćenje ekrana običnim papirnim maramicama i ubrusima… Oni su takođe vrlo oštri i mogu vam izgrebati ekran, umesto toga, nabavite jednu krpicu od mikrofibera i budite sigurni i bezbedni da njom nećete oštetiti svoj aparat!

I naravno nemojte zaboraviti da pored dezinfekcije svog mobilog aparata redovno PERETE SVOJE RUKE, jer to je jedan od glavnih načina prevencije od zaraze. Budite odgovorni, budite pozitivni i zaštitite sebe, kao i ljude oko sebe!

Izvor: Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više