Neka ekran ne bude opcija za mališane kod kuće: INTERAKTIVNE IGRICE koje će vaša deca OBOŽAVATI

od Marijana

Kako je novonastala situacija i proglašenje vanrednog stanja, obavezalo mnoge roditelje, stariju braću i sestre, komšije, tetke i ostale rođake da drže dečicu u kućama i provode sa njima mnogo više vremena, pravi je trenutak da iskoristite to vreme da se bolje upoznate, družite, ali i igrate… Ne budite lenji i ne dozvolite da vaša deca provode sate pred TV ekranom, ili još gore, za mobilnim telefonom, igrajući igrice. Iskoristite to vreme na kvalitetniji način, maštajte zajedno, uživajte u različitim interaktivnim igrama i naučite nešto novo.

Kako bismo vam olakšali posao, tragali smo za najinteresantnijim igrama koje će vaša deca obožavati. Ono što je vrlo važno jeste da su vam za njih potrebni samo: karton, boje, malo lepka i mnooogo mašte! Stoga trk na posao i uživajte u igri!

PIRINAČ DUGINIH BOJA

Pirinač duginih boja postao je vrlo popularan u svetu. Sve što je potrebno jesu vam pirinač i boja za kolače. Podelite određenu količinu pirinča na 5 jednaki delova i svaki obojite različitom bojom. Detaljno uputstvo potražite na https://napravisam.rs/index.php/napravi-sam/napravi-sam-projekti-za-decu/item/146-kaleidoskop-pirinac . Ostavite pirinač da se osuši, a potom ga poređajte u kutiju (kao na slici). Pirinač će neodoljivo podsećati decu na pesak i obožavaće da rove po njemu, da ga ravnaju, pišu i crtaju na njemu, da ga mešaju… Kako biste produbili igru možete sakriti nekoliko novčića u pirinač koji će potom mališani tražiti ili da pak pirinač lepite na papir i kreirajte neverovatne kolaže.

DOMAĆA PICA

Za ovu igru potrebno vam je malo kartona, boja i mnogo mašte. Izrežite karton u kružni oblik, a potom ga podelite na 8 jednakih trouglova koji će podsećati na parčad pice. Izgužvajte malo kartona i napravite koricu pice kao na fotografiji. Osmislite sastojke i nacrtajte ih na papiru i obojite. Izrežite ih.

Vaša deca će jednostavno obožavati da pripremaju različite pice, sa različitim sastojcima. Možete čak i napraviti mali meni u kome ćete navesti nekoliko vrsta pice sa spiskom sastojaka. Na vama je da odaberete svoju picu, a klinci će potom pratiti spisak sastojaka i napraviti vam traženi specijalitet. Prijatno!

NJIHOVO VELIČANSTVO – GUMICE ZA TEGLE

Igra koju ćete i sami obožavati i igrati satima. Sve što vam je potrebno jesu karton, čepovi i gumice za tegle. Izrežite karton u pravougaonik, a potom na njega nalepite čepove od flaša (odaberite jači lepak). Nabavite kockicu ili pak napravite jednu od kartona, kao što je ova u klipu.

Zadatak je da svaki igrač baca kockicu, a potom se potrudi da gumicom obuhvati određeni broj čepova koji je dobio bacivši kockicu. Pobednik je onaj koji poslednji uspe da poveže svoju kombinaciju i ,,zatvori“ tablu. Ukoliko je pak nemoguće spojiti poslednju kombinaciju, pobednik je prethodni igrač. Igra je naravno podložna promeni, te možete uneti razna pravila (da onaj koji dobije 6 baca dvaputa, da onaj koji dobije jedinicu preskače red itd.). ..

TV LICA KAO SAV ODRASLI SVET

Deca su stanju da satima stoje pred ekranom i gledaju crtane filmove, dečije emisije. A šta se dogodi kada se oni nađu iza tog ekrana? E tada počinje pravi spektakl! Uložite malo truda i napravite televozor od kartonske kutije. Napravite prostor između u koji će moći da stane vaše dete. Nacrtajte odgovarajuću pozadinu i zajedno osmislite temu vaše emisije. Ne sumnjamo da će program biti raznolik i da će se u njemu smenjivati voditelji, glumci, pevači, mađioničari… 3,2,1 i akcijaaa!!!

PERLICE ZA PLETENICE

Za sve princeze koje obožavaju perlice, frizurice i jednoroge! Na parčetu kartona izrežite jednoroga, a potom nalepite nekoliko pletenica kao na slici (možete u zamenu odabrati vunicu). Nabavite perlice, šnalice,gumice… Devojčice će satima menjati frizuru svom ljubimcu, a vi ćete imati vremena da pozavršavate sve obaveze po kući.

MALI SAOBRAĆAJAC

Za dečake smo pak odabrali pravo saobraćajno carstvo! Nekoliko kartonskih kutija, flomasteri, lepak i mašta su sve što vam je potrebno. Osmislite kako će izgledati vaš mali grad, koliko će imati raskrsnica, bregova, parking mesta, kružnih tokova, pumpi… Zajedno sa vašom decom napravite svoju maketu, a potom uživajte vozeći automobile po njoj. Kako bi igra bila još zanimljivija možete proširiti svoju maketu i napraviti pravi mali grad. Neka kutije od sirupa posluže kao zgrade, saksijsko cveće postane gradsko zelenilo, neka nalepnice postanu posteri i svetleće reklame. Mogućnosti je mnogo, a na vama je šta ćete i na koji način iskoristiti. Osvrnite se malo oko sebe, uključite maštu i uživajte.

ĐUSKAJ DOK LOPTICE NE POISKAČU!

Ukoliko su vaši klinci puni energije i nemaju kako da tu energiju potroše, ova igra savršen je način za to. Uzmite loptice i podelite ih u dve kutije (bitno je da bude jednak broj loptica). Kutije pričvrstite kanapom i selotejpom oko struka. Podelite se u grupe od po dva takmičara i odaberite muziku. Kada počne muzika cilj je da takmičari đuskaju i vrte kukovima kako bi im poispadale loptice. Pobednik je onaj koji prvi uspe da izbaci sve loptice iz svoje kutije. Kako bi igra bila zahtevnija napravite što manji prostor za ispadanje loptica, ali opet vodite računa da prostor ne bude premali pa da da se loptice zaglave. Savršenu kutiju, kao i pravilo igra pogledajte na video klipu ispod.

0 komentar
0

Slični članci