Food bloger Marijana Mančev: nisu svi recepti jednako uspešni, ali se daju vešto zamaskirati

od Marijana

Instagram profil i blog pod nazivom Kenguri Style prava su poslastica za sve ljubitelje ukusne hrane, ali i kvalitetne fotografije. Tvorac ovog bloga je tridesetogodišnja Marijana Mančev, diplomirani ekonomista iz Novog Sada. Ova strastvena kolekcionarka modnih časopisa i knjiga se dugo godina bavila aranžiranjem prodavnica, te je i pokrenula svoj modni blog, ali su je slučajna fotografija i ogroman talenat za stilizovanje i pripremu hrane usmerili u sasvim drugu stranu:


Pokrenula sam modni blog pre 7 godina, tokom studija, pošto sam već bila aktivna na digitalnim modnim platformama gde sam imala preko 30k pratilaca. Ta platforma me je pogurala da krenem i sa blogom, međutim, kada sam se zaposlila bilo mi je teško da organizujem fotografisanja pogotovo u zimskom periodu. Tako sam krenula da mesim jednog dana, bez ikakvog prethodnog iskustva, podelila sam tu sliku na instagramu i od tada su te slike postale jedini sadržaj na mojim socijalnim mrežama.


Marijanin Instagram profil jednostavno odiše mirisima, bojama i neverovatnim detaljima, a svaka fotografija iziskuje mnogo pažnje, vredne ruke, dobar recept, ali i neiscrpnu inspiraciju. Marijana svoju inspiraciju, kaže, crpi svuda u frižideru, u bašti, prirodi…


Recepte biram sezonski, često kupim neke namirnice, pa zaboravim na njih i onda smišljam najbolji način da ih pretvorim u nešto ukusno. Često krstarim po starim ili stranim receptima pa ih prilagođavam i modifikujem svom ukusu u skladu sa onim što imam. Kao i u bilo čemu potrebno je jako puno rada, vremena i truda da bi se postigao bilo kakav rezultat, međutim ja ne mislim da je moj profil posebno prepoznatljiv. Nadam se u stvari da će biti jednom, trudim se da budem originalna i da radim na svom razvoju u svim segmentima, pa dokle god me deljenje slika hrane bude činilo srećnom tako će i biti.


NE USPEJU BAŠ SVI RECEPTI, ALI IH JA VEŠTO ZAMASKIRAM


Da posao foog blogera nije nimalo lak i da ponekad jednostavno ne ide sve po planu, Marijana ne krije, dogodi se i poneki peh, ali ne postoji ono što se ne da ispraviti i ,,zamaskirati“:


Stanje duha je poteškoća na neki način u ovom „poslu“. Niste raspoloženi svaki dan da mesite, osmišljavate, slikate. Kada sebe ipak nateram na to, desi mi se blokada i sada već znam kako na vreme da je prepoznam i da sebe odmorim, kako bih kreativno profunkcionisala. Na primer najpopularnija slika koju imam je slika Čokoladnog kolača sa narom. Taj recept je neuspeli, ja sam uspela da ga zamaskiram da izgleda kao da je sve u redu, ali to je torta koja uopšte nije trebalo tako da izgleda i svaki put mi je smešno kada je vidim. Trebala je da ima sloj od želea, međutim ja sam bila suviše nestrpljiva i preko vrele kore sipala žele, koji je kora samo upila. Ima takvih primera sijaset, međutim na takvim greškama se i najbolje uči.

Marijana nam je u daljem intervjuu dala vrlo važne savete kako postati dobar food bloger, kao i šta su to sve predsnosti i mane ovog posla. Podelila je sa nama čitav proces osmišljavanja i realizacije svojih fotografija, kao i favorite među njima…


SL: Koliko je teško u Srbiji baviti se pisanjem blogova i koliko je i da li je taj posao unosan? Imaš li neki savet za buduće mlade food bloggere?

M: Blogovanje zahteva odvojeno vreme, puno znanja iz različitih oblasti od poznavanja fotografije, digitalnog marketinga do SEO, morate biti kreativni i na kraju ili početku zahteva materijalna ulaganja u foto opremu i/ili reklamiranje. Ja sam nekoliko godina pralalelno sa poslom sticala opremu, ulagala u sebe i učila. Nisam baš prava osoba da pričam o tome koliko je blogovanje samo po sebi unosno, lično iz svog iskustva mislim da nije, međutim smatram da pruža odlične prilike kreativnim pojedincima da pokažu svoj talenat i dođu do klijenata nudeći usluge fotografisanja recimo. Ja na svoj blog gledam kao na neki portfolio. To je moj vizuelni izraz l i znanje u malome, pa bih to navela kao prednost. Blogovi su nam omogućili da se lakše prezentujemo širom sveta i samim tim ukažemo na talenat i mogućnosti koje posedujemo. Da ne spominjem mogućnost razmene iskustva sa istomišljenicima. Ja sam gomilu divnih ljudi pronašla upravo na taj način i njihova kreativnost je nešto što me takođe inspiriše i to je divno.


SL: U čemu najviše uživaš i šta je ono što te ispunjava?

M: Za sebe smatram da sam kreativac, pa samim tim bilo kakva kreativna aktivnost je nešto u čemu uživam. Takođe uživam u gledanju filmova i serija, pogotovo onih sa modnom tematikom, sadim i presađujem konstantno nešto i veliki sam fan igrice „The Sims“ od malena, tako da na svakom laptopu moram imati instaliran neki deo ove igre.

SL: Koliko ti je vremena potrebno da osmisliš, napraviš, potom prezentuješ hranu na blogu, društvenim mrežama? Imaš li favorita među fotografijama?


M: Moje najbolje slike su nastale kada sam bila sama kod kuće, u par sati. Ne planiram nikada ništa, svaka slika se dešava brzopleto i vodim se bojama, tim nekim ambijentom i onim što imam u kući na raspolaganju.Imam favorite, ali najčešće su u pitanju fotografije na kojima se vidim i ja. Te fotografije slika moj partner Nemanja i one su mi najdraže jer su nažalost postale retkost zbog njegovog posla.


SL: Kako okolina gleda na to čime se baviš? Koliko ti je zanimanje food bloggera pomoglo/odmoglo u drugim poljima, čemu te je naučilo?

M: Sestra, partner, prijatelji i bivše kolege su mi uvek bili najveća podrška. Generalno blog mi je doneo brojne poslovne prilike, kao i karijeru, tako da je meni lično pomogao, ali to opet zavisi od vas kako ćete vi iskoristiti ta stečena znanja. Naučio me je da je svako kovač svoje sreće i da proaktivno pristupam svim situacijama, tako da mi nigde nije odmogao.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više