BAKA SLAVICA ŠIJE MASKE U IZOLACIJI:
„RADITE ONO ŠTO VAS ISPUNJAVA I BUDITE POZITIVNI“

od Marija

Novosađanka Slavica Ergelašev je baka koja je odlučila da dane u izolaciji posveti humanitarnom radu. Budući da je stara preko 65 godina, svaki dan je u kući, ali je vreme iskoristila da šije maske i slika za buduću izložbu koja će imati humanitarni karakter.

Baka Slavica je članica udruženja slikara amatera Likum odakle je i potekla ideja o humanitarnim aktivnostima njihovih članova.

„Ja sam dobro. Bavim se svim onim što me ispunjava. Na inicijativu PR našeg Likuma Ivane Olujić i predsednice udruženja Ljubice Amidžić veliki broj naših članova se aktivirao i pridružio volonterima našeg grada. Šila sam maske i šiću ih i dalje koliko god bude bilo potrebe“, priča nam Slavica.

Kroz telefonski razgovor mogli smo da čujemo da je izuzetno raspoložena i vedrog duha. Kaže da dnevno sašije od 30 do 50 maski u čemu joj pomaže i suprug.

Slavica Ergelašev

Ja mu kažem, ’ajde, deda, i ti se uključi“. Onda on secka materijal, gumu. A pomaže i u kuhinji. Dok ja šijem, on secka povrće i pripema mi za kuvanje“.

TELEFONSKI RAZGOVORI SA DECOM ULEPŠAVAJU IZOLACIJU

Slavica ima dvoje dece i četvora unučića pa joj pomoć ne nedostaje. Deca joj donose namirnice, a tu su i da nazovu i ulepšaju trenutke razgovorom. Osim toga, pomoć nude i komšije iz zgrade. Slavica ističe da je u ovoj situaciji jako važna solidarnost.

„Kod nas u zgradi na Novom Naselju stoji na vratim obaveštenje da možemo da se obratimo komšijama ako nam treba pomoć. Solidarnost je u ovom periodu najvažnija. Jako je važno da svi budu podmireni, da na sve mislimo i da neko kome je pomoć potreba ima na koga da se osloni“, kaže Slavica.

Baka Slavica kaže da sluša vesti jer želi da se informiše, ali trudi se da je to ne potrese puno.

„Slušam vesti jer je važno da budemo informisani, ali trudim se da ne natrpam glavu negativnostima. Brzo se okupiram svojim poslićima, verujem u bolje sutra i budem dobro“.

SAVET ZA SVE PENZIONERE

Za svoje vršnjake, penzionere, ima savet:

„Svako neka nađe ono što ga ispunjava i čime će se okupirati. Da li je to heklanje, čišćenje, čitanje… Bitno je da se okupiraju i misle pozitivno“.

Baka Slavica kaže da apsulutno poštuje sve mere koje su propisane u vanrednom stanju.

„Poštujem sve i jako zameram ljudima koji sada nešto žure napolje“.

BOMBARDOVANJE VS KORONA

Ova baka se dobro seća i bombardovanja 1999. godine. Tada je bila zaposlena u vojnoj bolnici pa joj je teško da uporedi ono i ovo vanredno stanje s obzirom na to da je tada bila zaposlena. U svakom slučaju, jedno je sigurno:

„I tada i sada uvek gledam da će sutra biti bolje“.

Baka Slavica je ovim putem želela da se posebno zahvali zdravstvenim radnicima, vojsci, policiji, volonterima i svima koji daju svoj doprinos u ovom periodu.

ČEMU NAS UČI KORONA

0 komentar
1

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više