PODRŠKA RODITELJIMA KOJI PO CEO DAN UČE SA DECOM NA ONLINE PLATFORMAMA

od Marija

Vanredno stanje neminovno je uticalo i na školski sistem koji se preselio na Internet. Pohvalno je što će deca kako tako nastaviti obrazovanje, ali čini se da, bar u ovo prvo vreme, stvari ne funkcionišu tako glatko. Pre svega po roditelje.

Najveći problem, po onome što nam kažu roditelji, imaju upravo deca u osnovnoj školi. Prvi problem je nedovoljna usklađenost sistema. Deca gledaju sadržaj na Radio-televiziji Srbije, na e-učionici, a u komunikaciji su i sa svojim učiteljicama na vajberu. Tako sadržaje gledaju na više izvora, informacije dolaze sa više strana, a deca, uz pomoć roditelja , treba sve to da „pohvataju“.

Drugi problem je preobimnost sadržaja i domaćih zadataka. Tako roditelji kažu da po ceo dan rade domaće zadatke i objašnjavaju deci gradivo. Pogotovo je teško roditeljima koji imaju dvoje dece osnovnoškolskog uzrasta.

Neka deca, pak, kažu da im je ovakav sistem bolji. Mogu da pauziraju sadržaj, da ga vrate, a nema ni gužve i buke koju proizvodi razred u učionici. Pretpostavlja se da je nekima onda lakše da se koncentrišu.

Kako će i da li će biti ocenjivanja? Nedavno smo od jednog roditelja čuli da je njegov sin imao kontrolni od kuće tako što je učiteljici slikao urađene zadatke i poslao. Da li su i kakav pokazatelj znanja ovakvi kontrolni? Da li se rade pro forme?

I opet da se vratimo na početak. Zaista je lepo i neophodno da deca imaju obaveze tokom dana i da uče. Ali, barem po oceni nekih roditelja, čini se da se malo preteruje. Roditeljima nije ni malo lako. Osim što moraju da pomažu deci u vezi sa školom, na njihovim plećima su sada i brige o zdravlju, ali i o ekonomskoj situaciji koja ih tek čeka.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više