NUTRICIONISTA: RODITELJI, PRAVITE SA DECOM ZDRAVE GRICKALICE U IZOLACIJI

od Marija

Tokom izolacije imamo više vremena za filmove, serije, čitanje omiljenih magazina. Neretko uz to uzmemo i neke grickalice, tek toliko da upotpunimo ugođaj. Ali ni u ovom periodu ne smemo previše da se opustimo i zaboravimo na to da su grickalice pune soli, masti i šećera. Pazite i na to šta vaša deca jedu.

Nutricionistkinja Monika Varga sa kojom smo razgovarali na ovu temu smatra da deci ne vredi braniti i uskraćivati grickalice, ali od malih nogu ih treba učiti da se hrane pravilno i da roditelji u tome treba da im budu primer.

„Roditelji moraju da se hrane kvalitetno kako bi i deca videla i naučila od svojih roditelja. Decu treba naučiti da se hrane kvalitetno od malih nogu, jer navike koje steknu u ranim godinama, teško se ispravljaju kasnije. I ovde leži osnova problema. Deca že u odrastanju biti pod uticaj vršnjaka, partnera, okruženja ali na kraju će se uvek vratiti navikama stečenim u detinjstvu“, kaže Monika.

Pixabay

UMESTO ČOKOLADICE, NAPRAVITE DOMAĆI KOLAČ

Umesto kupovine grickalica u prodavnici, ovo vreme izolacije možete iskoristiti da pravite zdrave grickalice poput kokica ili domaćeg čipsa. Uključite i decu u to i dobro se zabavite.

„Treba naći odgovarajuće zamene. Umesto kupovne čokoladice, napraviti domaći kolačić. Umesto kupovne grickalice, napraviti kokice kod kuće ili domaći čips. Znam da iziskuje dodatno izdvojeno vreme, ali za pripremu ovakvih jela, roditelji mogu da uključe decu. Može da bude kvalitetno provedeno vreme zajedno. Kada se deca uključe u kuvanje, imaju veću želju da probaju nove stvari i namirnice. Eskperimentišite i zabavljajte se“, poručuje Monika.

INTERVJU SA NUTRICIONISTKINJOM MONIKOM MOŽETE POGLEDATI OVDE.

KAKO SERGEJ ĆETKOVIĆ PRAVI KOKICE DECI POGLEDAJTE OVDE.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više