ŠTA ĆE BITI SA SALONIMA LEPOTE POSLE VANREDNOG STANJA?

od Marija

Vlasnice nekoliko salona lepote sa kojima smo razgovarali kažu da su zatvorile svoje salone ne želeći da izlažu ni sebe ni druge potencijalnoj opasnosti širenja koronavirusa. Dodaju da su materijalni gubici neminovni, ali da će sve to gledati da normalizuju kada prođe epidemija.

Saloni lepote u karantinu

Vlasnica beogradskog studija lepote Namaste Zorica Milošević kaže za naš portal da su doneli odluku o pauziranju želeći da ostanu odgovorni prema svojim klijentima.

„Moje klijentkinje koje godinama dolaze kod mene, znaju kako odrzavam higijenu i koliko negujem sve u svom salonu i kolko je sve po standardima. Dolazile bi sigurno, ali kako se i one donekle plaše i imaju porodice koje od njih očekuju da imaju svest da ne izlaze nigde i da nose maske i rukavice, zovu i izvinjavaju se i ne žele da i mene izlažu nekim potencijalnim opasnostima. Dogovorili smo se da napravimo pauzu i da nastavimo kada se sve ovo završi“, kaže Zorica.

Zorica Milošević

Zorica je apelovala na građane da se čuvaju, brinu o sebi i drugima.

„Želim da poručim svima da se čuvaju i brinu o sebi jer ako ti sam o sebi ne brineš, neće niko o tebi. A u krajnjoj liniji, kada brines o sebi, brineš i o drugima“, ističe Zorica.

Iz novosadskog salona Beauty never sleeps koji, između ostalog, pruža usluge manikira, pedikira, šminkanja, maderoterapije kažu da su nakon pažljivog praćenja situacije odlučili da zatvore salon tokom vanrednog stanja.

„Smatramo da je zdravlje ispred svega i hoćemo da budemo odgovorni kako prema sebi i svojim porodicama, tako i prema našim klijentima. Za vreme vanredne situacije, devojke se i dalje interesuju za tretmane lica, manikir, pedikir, tretmane tela… Naročito jer je počela sezona anticelulit programa i njihova priprema za leto. Sve je to sada odloženo i sada može da čeka“, kažu iz ovog salona.

Dodaju da je sada pravo vreme za unutrašnju lepotu.

„Ovo sada je pravo vreme da pokažemo koliko smo iznutra negovani. Tako da poradite na sebi u svakom smislu, a mi smo tu da vam pomognemo da zablistate“, poručuju iz salona Beauty never sleeps.

Studio Beauty Never Sleeps

MATERIJALNI GUBICI VELIKI, ALI ŽIVOT NEMA CENU

Kada je reč o materijalnoj situaciji, dodaju da su materijalni gubici neminovni.

„Što se tiče kozmetičkih salona u ovoj situaciji, možemo reći da materijalni gubici jesu i biće veliki isto kao i kod svake delatnosti koja je sada stala sa radom. Ali sve je to beznačajno u onosu na ljudski život“, kažu u salonu Beauty never sleeps.

Iz jednog salona iz Sremske Mitrovice kažu da su salon zatvorili „do daljnjeg“ i da, u ovoj neizvesnoj situaciji, još uvek ne znaju koje će ekonomske mere moći da preduzmu nakon vanrednog stanja.

Čini se da su frizerski saloni, pored kafića, restorana i turističkih agencija, najviše pogođeni. Pogotovo je problematična situacija kod onih malih preduzetničkih radnji koje žive od dnevnog pazara i onoga što uspeju sami da zarade na dnevnom nivou.

EKONOMSKE MERE VLADE

Vlada Srbije je nedavno objavila mere za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije. Među njima su i sledeće:

Odlaganje poreza i doprinosa na zarade za privatni sektor tokom vanrednog stanja u privatnom sektoru, što će se otplaćivati u ratama počevši najranije od januara 2021.

Uplata u visini minimalca preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro i srednjim preduzećima u privatnom sektoru (za vreme trajanja vanrednog stanja, pretpostavka – tri minimalne zarade).

Kako će se, kada i kako odvijati ove mere, očekujemo da ćemo saznati u narednom periodu jer ti detalji još nisu saopšteni.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više