Iz tatinog dnevnika: ,,DEČACI SU LENJI, DEVOJČICE SU SPREMNIJE ZA IZAZOVE“

od Marijana

Digitalni dnevnik jednog Vukana i jedne Višnje, većinskih akcionara mog vremena i energije – ovako glasi opis Instagram profila pod nazivom Tatin dnevnik, iza kog stoji sada već prepoznatljivo lice – Vukanov i Višnjin tata Strahinja Ćalović. Ovaj tridesetogodišnji tata iz Kragujevca bavi se digitalnim marketingom, te je svoja znanje i veštine iz ove oblasti pretočio u jednu vrlo lepu i jedinstvenu ideju – onlajn dnevnik u koji beleži nezaboravne trenutke, kao i fotografije tokom odrastanja svoje dece:

,,Veći deo dana provodim sa decom (jer radim od kuće) i onda je Tatin dnevnik bio spoj lepog i korisnog, mesto gde na kreativan način mogu da ispoljim to što prema deci osećam i to što oni svakog dana rade/rastu/razvijaju se/maštaju. „

Tata Strahinja se svakodnevno suočava sa novim izazovima očinstva, sa novim preprekama, ali i lepotama koje ova uloga donosi, ali najvažnije je u svemu, kaže, biti strpljiv sa svojom decom i truditi se da ih razumemo.

,,Izazov nad izazovima je imati dovoljno strpljenja i u svakom trenutku na kognitivnom nivou biti svestan šta deca mogu da razumeju, a šta ne. Na neki način staviti se u njihovu ulogu i krenuti njihovim putem da bismo se bolje razumeli.“

A koliko se biti strpljiv isplatilo u jednoj od njegovih priča prenosimo vam u celosti:

Masaža za bebe – Gnjavaža za tate Ne znam kako i čime sam to zaslužio ali pre par meseci supruga me je ubedila da sa Višnjom idemo na masažu za bebe. Da se razumemo, koliko sam video to je korisna stvar za bebe, lepa za mame i užasna za tate. To, za mene šokantno iskustvo, izgledalo je ovako: Ulazimo nas troje u neku prostoriju sa dve strunjače, jednom instruktorkom i još jednim parom roditelja i bebom i drugi tata i ja se pogledasmo međusobno pogledom zvanim: Šta si ti skrivio pa si ovde? Faza 1: Spremanje beba Višnja nije htela da leži na strunjači ni sekund. Beba dva se ukakila. Pa ju je mama presvukla. Pa je ogladnela. Pa ju je mama dojila. Faza 2: Masaža Višnja i dalje neće da se smiri. Instruktorka mi daje plastičnu bebu da ja radim njoj ono što Marija radi Višnji. Ovo je trenutak u kom sam mislio da spasa nema. Srećom, spasila me je Višnja. Počela je da kuka da ona dobije lutku i ja sam joj je dao sa neviđenim entuzijazmom uz izgovor ka instruktorki: Takva je Višnja, mora sve i mora odmah. Beba dva leži na strunjači i deluje mi da joj se spava. Tata dva nije našao način da se oslobodi lutke. 1:0 za mene. Faza 3: Mazanje beba uljem Višnja se malo smirila jer čupa bebu dok joj Marija nanosi ulje na noge. Ja krišom gledam u telefon, guglam koliko traju ove masaže. Beba dva spava. Tata dva masira lutku, ovo je već 5:0 za mene. Faza 4: Kraj i recitacija Sat kasnije sve je bilo gotovo. Najduži sat u mom životu. Krenuo sam polako da ustajem ali najgore je tek sledilo. Morali smo da slušamo kako nam za kraj instruktorka recituje pesmu o zagrljaju u nekom svom zen elementu. Pesma nije loša, ali u njoj se pominje zagrljaj bebe, zagrljaj partnera pa i neki seksualni zagrljaj. U tom trenutku, Marija je shvatila, dužna mi je do kraja života. Uspevši da ne eksplodiram od smeha zahvalio sam se na divnom iskustvu i otrčao da “rashladim kola” dok se njih dve ne spreme za polazak. Na naredne tri masaže nisam išao. Radio sam nešto konstruktivnije na svom telefonu. Zove se tetris. A i nisam hteo da tati dva dam priliku za revanš.

MAME SU IPAK NEZAMENLJIVE:

Mama Mariju imali ste priliku da upoznate u prethodnom odlomku, tata Strahinja za nju ima samo reči hvale, on ne krije da su mame ipak nezamenljive:

,,Jesu. To ne kriijem niti planiram. Mame imaju više strpljena, mislim da ga razvijaju od prvog dana trudnoće pa su spremnije nego tate. Nažalost kad se deca na primer razbole, tada se najbolje vidi koliko su mame značajne“

On i Marija trude se da doziraju nivo privatnosti na društvenim mrežama i savetuju da svako od nas treba da vodi računa o sebi i digitalnom tragu koji ostavlja: Ipak smo svi mi koji živimo u ovom vremenu pioniri interneta, i moramo da se prilagođavamo u hodu. Kažu da su se do sada susretali samo sa pozitivnim komentarima i da ljudi imaju samo reči hvale za tatin dnevnik, neretko se dogodi i da ih zaustave na ulici i fotografišu se sa njima i mališanima.

SL: Kako biste opisali jedan sasvim običan dan jednog sasvim (ne)običnog tate?

S: Ustanemo rano, ne zato što volimo, već zato što deca tako vole 🙂 Nekad brzo a nekad polako krenemo u dnevne obaveze koje neretko traju čitav dan i trudimo se da ispratimo njihov tempo. A znate da niko nema jači tempo od male dece. Dakle naše vreme je miks posla, društvenih mreža i roditeljstva i uvek je zabavno.

SL: Koliko vas je roditeljstvo promenilo i na koji način? Na koji način težite da vaspitavate svoju decu?

S: To koliko se život promenio imam običaj da opišem rečenicom: kada postanete roditelj sva deca sveta postanu vaša deca. Zašto? Zato što se pojačaju strahovi, strepnje, emocije, sve se pojača kada shvatite kako je to kada ste za nekoga direktno odgovorni. Decu vaspitavamo tako da imaju razumevanja za svet oko sebe, ali da to ne ostane na nivou fraze. Takođe smo se od početka trudili da se međusobno što više zbliže jer to posle otvara vrata emocija i ka drugima.

SL: Kako biste opisali Vukana, a kako Višnju? Da li se dečaci razlikuju od devojčica, ko više govori, ko je tvrdoglaviji?

S: Reći ću vam odmah, dečaci su lenji, devojčice su spremnije za izazove. Ovo će vam reći većina roditelja i ja spadam u tu grupu. Pod ovim ne mislim ništa loše, naprosto je tako, i zato i jesu komplementarni i zato se tako sjajno uklapaju. Radujem se njihovim različitostima 🙂

SL: Šta priželjkujete da bude ispisano na budućim stranicama ,,Tatinog dnevnika“. Koji su to planovi za budućnost i snovi kojima stremite?

S: Želim da ispišemo više putopisa 🙂

SL:Kako provodite vreme kod kuće s obzirom na trenutnu situaciju i imate li neki savet za druge roditelje? Koji je vaš recept za kvalitetno provedeno vreme sa decom?

Trudimo se da budemo pozitivni. Generalno, zbog prirode posla, provodimo dosta vremena kod kuće, ali je drugačije kada vam to neko direktno nametne a za opšte dobro. Uglavnom gledamo da budemo popustljiviji prema deci jer ona ovo ne mogu da razumeju. Moj savet je da podetinjite, i kada situacija nije ovakva, tako se nalazite na pola puta sa decom i razumevanje je veće.

A i Višnja i Vukan imaju nešto da nam poruče:

KAKO SERGEJ ĆETKOVIĆ ZABAVLJA SVOJE ĆERKE U IZOLACIJI, POGLEDAJTE OVDE

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više