Evo kako na TRI načina možete napraviti DOMAĆI KVASAC u kućnoj radinosti

od Marijana

S obzirom da se mnogo govori o nestašici kvasca i da ga je veoma teško naći u prodavnicama pronašli smo za vas nekoliko recepata na koji način možete same napraviti kvasac kod kuće uz pomoć samo nekoliko sastojaka:

PIVO, BRAŠNO I ŠEĆER

U 1 dcl piva sipajt 1 kašiku brašna i 1 kašiku šećera. Izmešajte dobro smesu i ostavite je u teglu koju ćete potom prekriti platnom. Ostavite smesu preko noći da ,,radi“, a već sutradan je možete koristiti. Kada napravite testo sa tim kvascem možete na još jedan način napraviti kvasac. Naime, otkinite komad nadošlog testa i stavite ga u teglu koju ćete potom staviti u frižider i ostavite ga da odstoji 48h. Taj kvasac valjalo bi potom odmah iskoristiti.

KUKURUZNO BRAŠNO

Uzmite komad starog hleba (koliko može da vam stane u šaku), stavite ga u toplu vodu i dodajte kašiku kukuruznog griza ili brašna, kao i dve kašike šećera. Stavite smesu u teglu i poklopite. Ostavite smesu da odstoji na tamnom mestu. Sutradan procedite smesu i dobili ste najoš jedan način svež kvasac za vaša testa.

KROMPIR

Potreban vam je jedan krompir, supena kašika šećera i jedna do dve tegle. Ogulite i iseckajte krompir na što sitnije kockice, a potom stavite te kockice da se kuvaju u 1 litar vode. Vodu u kojoj se krompir kuvao sačuvajte, a krompir dobro ispasirajte, a zatim izmiksajte (kao kada pravite pire). U krompir dodajte šećer i još malo miksajte. Sačekajte da se malo prohladi. Sipajte krompir u litarsku teglu, a potom prelijte sa ostatkom vode (pazite da ne pralazi polovinu tegle). Dobro izmešajte smesu. Teglu prekrijte čistom, sterilnom gazom i pritegnite gumicom. Ostavite teglu na toplom, ne pretoplom mestu 3-4 dana. Kada se na vrhu pojave balončići kvasac je spreman i možete ga poklopiti poklopcem i staviti u frižider, a potom po potrebi izvaditi i koristiti. Kvasac može da stoji 5-7 dana.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više