AKO MORATE DA SEDITE DUGO, SEDITE AKTIVNO!

od Marija

Dugo i nepravilno sedenje je najgori položaj za telo, piše najpoznatiji modni magazin Vogue na osnovu razgovora sa kiropraktičarima i stručnjacima iz ove oblasti. Oni objašnjavaju šta je i zašto je važno „aktivno sedenje“.

Pre svega, stručnjaci objašnjavaju šta ne treba nikako da radite i šta je zapravo nepravilno sedenje. To je sedenje na niskom kauču, u zavaljenom položaju na mekanom jastuku, sa nogama naslonjenim na stočić i vratom ispruženim prema kompjuteru.

AKTIVNO SEDENJE JE…

Stručnjaci su za VOGUE objasnili šta podrazumeva aktivno sedenje i kako da vam to pređe u dnevnu rutinu. „Treba da menjate poziciju na svakih dva do tri minuta“, rekao je za VOGUE kiropraktičar John Amaral. „Zatim, svakih 30 minuta treba da napravite pauzu za vreme koje ćete ustati i odraditi neki pokret“. John kaže da za tih dva minuta možete uraditi nekoliko čučnjeva, istegnuti se ili jednostavno prošetati. On ističe da je važno da vam ovo „aktivno sedenje“ pređe u naviku.

KOJA JE NAJBOLJA POZICIJA TELA NA STOLICI

Amaral dalje kaže da je pravilno sedenje ukoliko zauzmete prednju trećinu stolice, sa nogama ravno postavljenim na pod i nožnim prstima ispruženim napred. Ipak, najvažnije od svega je da, kaže ovaj kiropraktičar, slušate svoje telo odnosno signale koje vam šalje za promenu položaja tela.

RADNI STO KOJI OMOGUĆAVA I SEDENJE I STAJANJE

Kako bi olakšali sebi radne dane u kancelariji, VOGUE je predstavio i funkcionalan radni sto koji omogućava menjanje položaja tela, odnosno naizmenično sedenje i stajanje. Naime, reč je o jednoj vrsti klizajućeg stalka (SIT2STAND WORKSTATION) na kom se nalazi računar. Zahvaljujući tom klizajućem sistemu, moguće je menjati poziciju računara odnosno visinu na kojoj se nalazi i u zavinsosti od toga, položaj tela može da ide od sedenja do stajanja. Kako to izgleda pogledajte OVDE.

Izvor: VOGUE

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više