Napravite autentičnu italijasnku PICU NAPOLETANA kod svoje kuće

od Marijana

Pica Napolitana nastala je u Napulju u 18. veku. Legenda kaže da je tadašnja kraljica Margarita Savojska zatražila od jednog čuvenog napuljskog pica majstora da osmisli jelo za narod – lako i dostupno jelo koje će italijani obožavati. Tako je nastala pica Napolitana- pica u bojama tadašnje novoujedinjenje kraljevine Italije – zeleni bosiljak, bela mocarela i crveni paradajz sos. Ova pica kao takva uvrštena je u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Prenosimo vam preveden recept čuvenog italijasnkog šefa Đenara Kontalda, kao i video snimak gde ćete pažljivo moći da pogledate čitav proces njene pripreme. Prijatno!

Sastojci: za dve velike pice potrebno vam je:

Za testo:

  • 500 gr oštrog brašna
  • 5 gr soli
  • 10 gr svežeg kvasca (ukoliko nemate svež kvasac recept za domaći kvasac potražite klikom na LINK)
  • 325 ml mlake vode

Za nadev:

  • 150 gr sitno naseckanog paradajza ili paradajz pelata
  • so
  • biber
  • 1 supena kašika maslinovog ulja (ekstra devičanskog)
  • 1 supena kašika narendanog parmezana
  • 1 kuglica mocarele
  • nekoliko svežih listova bosiljka

Nadev sa pršutom i rukolom:

  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • 1 kuglica mocarele
  • 1 supena kašikanarendanog parmezana
  • 4 parčeta parmske šunke
  • sok od pola limuna
  • malo rukole

Priprema:

Prvo napravite testo. Otopite kvasac u mlakoj vodi. Pomešajte so i brašno u velikoj posudi, a potom postepeno dodajte smešu kvasca dobro mešajući dok ne dobijete testo. Pospite brašno na sto i tu premesite testo nekih 10ak minuta. Pokrijte ga krpom ili folijom i ostavite da odstoji na nekom toplom mestu najmanje pola sata dok se testo ne udvostruči. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Izvadite testo razmesite ga, a zatim podelite na dva dela. Ponovo ga prekrijte i ostavite da odleži još pola sata. U međuvremenu pripremite nadev. Stavite paradajz ili pelat u jednu manju posudu, posolite i pobiberite i dodajte kašiku maslinovog ulja. Grubo naseckajte mocarelu. Razvucite testo u kružni oblik sa obrubom. Testo istanjite što je više moguće, ali vodite računa da ga ne razvaljate. Na pleh pospite malo ulja i potom malo brašna kako se testo ne bi zalepilo za dno. Stavite testo na pleh i pospite na svako malo maslinovog ulja. Na jednu ravnomerno rasporedite smesu sa paradajzom,pospite parmezanom, a potom dodajte bosiljak i mocarelu na kraju. Za drugu picu odaberite paradajz preliv, a potom posložite parmezan i mocarelu preko i na sam vrh stavite šunku. Pecite picu u rerni 8-10 minuta. U međuvremenu pospite rukolu limunovim sokom i maslinovim uljem. Izvadite obe pice, a na drugu picu (sa šunkom) stavite pripremljenu rukolu. Poslužite toplu picu. Prijatno!

TRI NAČINA NA KOJI MOŽETE NAPRAVITI DOMAĆI KVASAC

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više