GRANADA: DODIR MAROKA NA EVROPSKOM TLU

od Marija

Najveličanstveniji prizor na svetu mnogi su doželi u Granadi

U Granadi možete doživeti Maroko. Možete imati bliski susret sa najlepšim umetničkim delima islamske kulture na tlu Španije. U ovom gradu, mnogi su videli najlepši prizor u svom životu.

Smeštena na jugu Španije, u pokrajini Andaluziji, Granada je vekovima bila pod uticajem svog južnog suseda – Maroka. Ostaci islamske kulture vide se čim kročite u Granadu. Mirisi začina i proizvoda od kože zapljuskuju vas dok šetate uskim prolazima od radnje do radnje kakve se mogu videti na severu Afrike. Islamski koreni potiču od činjenicu da su ovim španskim gradom od sedmog pa do 14. veka vladali Mavari, islamizovano stanovništvo severozapadne Afrike.

Ćilimi, raznobojni lusteri, novčanici i torbe arapskog stila, čajevi i začini – ovakvi mirisi i prizori obasipaju vas sa svih strana.  Zbog toga za sve ljubitelje islamske kulture i umetnosti, Granada je pravi izbor.

U centru grada, u tom krugu gde su i radnjice koje neodoljivo podsećaju na one u Maroku, nalazi se katedrala (Catedral de Granada) koju su izgradili španski vladari nakon proterivanja Mavara u 14. veku. Ipak, iz te pozicije u centru grada, moguće je videti samo deo ogromne katedrale koju je moguće sagledati samo sa neke visine u drugom delu grada. Uprkos tome, granadska katedrala svakako treba da se nađe na vašoj mapi putovanja jer ćete osećaj, koji u vama izazivaju lokalni svirači ispred katedrale, dugo pamtiti.

Od centra grada turisti se obično upućuju ka naselju koje se zove Sacromonte i koje vodi do, po mnogima, najlepšeg vidikovca na svetu. Taj put do vidikovca su zapravo strme uličice popločane kaldrmom i koje imaju posebnu draž.

Dok se zadihani penjete kaldrmom, ubrzanim otkucajima srca još veći zamah daće strastvene note andaluzijskih Cigana koje dopiru sa raštimovanih gitara. Oni će sedeti na pragovima šarmantnih, belih kućica prošaranih plavim ornamentima, pozdravljati vas i za uzrvat očekivati koji novčić. I sa zadovoljstvom ćete ga dati. Taj osećaj koji oni izazovu u vama, učiniće da ruka sama krene ka novčaniku.

Kada se završi taj put srmim i uskim uličicama, praznik za oči zapravo tek počinje. I sav put, veliki broj koraka koje ste napravili, vredan je truda. Jer pred vama se tada pruža pogled koji bezmalo oduzima dah. Reč je o tvrđavi Alambra što u prevodu sa arapskog znači „crvena tvrđava“.

Alambra

Tada ćete sa vidikovca ugledati tvrđavu koja se nalazi na UNESKO-ovoj listi svetske baštine i koja je vekovima unazad bila sedište mavarskih vladara. Prostranstvo koje će se pružiti pred vama u vidu brežuljaka i masivnog utvrđenja Alambre opravdava tu činjenicu UNESKO-ove liste. Ali, ako još budete imali sreće, te stignete do vidikovca u vreme zalaska sunca, sigurno ćete napraviti jednu od najlepših slika u svom životu.

Osim za oči, Alambra je praznik i za dušu. Na vidikovcu sa kojeg ćete je posmatrati, prisutna je posebna energija. U bilo kom momentu da stignete, zateći ćete puno turista koji pokušavaju da zauzmu parčence zemlje i uhvate malo mesta za posmatranje utvrđenja. Pravi srećnici uspeće da naprave i fotografiju.

Ali, i pored velikog broja ljudi koji nešto pričaju, grickaju, smeju se, viču, skaču – ništa od toga nećete primetiti. Ništa od toga neće remetiti vaš pogled usmeren ka Alambri. Bićete samo vi i predeo ispred vas. Sve ostalo neće dopreti do vaših čula. Osim opet muzike andlazujskih cigana sa raštimovinih gitara.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više