PUT KATARINE IVAKIĆ: OD PLUS SIZE HALJINE DO PRVE BODY POSITIVE ZAJEDNICE U SRBIJI

od Marijana

Ideja je nastala iz moje lične potrebe i frustracije – kako to da ne postoji lepa garderoba za plus size devojke?! Gde da se obučem za svaki dan, za svadbu ili izlazak, a da ne izgleda kao neka vreća za spavanje na meni. A da uz to budem i samouverena dok to nosim? – ovako svoju priču započinje mlada riđokosa dama, diplomirani menadžer u kulturi Katarina Ivakić. Ova dvadesetšestogodišnja devojka iz Zemuna osnivač je prve body positive zajednice u Srbiji, kao i brenda garderobe za plus size devojke pod istoimenim nazivom Kataliza:

,,Pre dve godine završila sam kurs šivenja, i krenula da šijem pre svega za sebe. Kako sam dobijala pozitivne komentare, odlučila sam da počnem da šijem i za druge devojke. Ali ni to nije bila zaokružena priča. Mnoge stvari koje su mene mučile, bila su pitanja bez odgovora za sve devojke koje su želele Katalizine haljine. Zašto nemam dovoljno samopouzdanja? Kako da nađem dečka? Zašto postoji diskriminacija na poslu zbog mog fizičkog izgleda? Odakle ljudima pravo da komentarišu moj izgled i diskriminušu me zbog njega? Kako da se izborim sa poremećajima u ishrani? Ovo su sve bile teme na koje sam želela da odgovorim, i u tome me je podržala Erste banka kroz projekat Superste. Posetili smo Niš, Novi Sad i Beograd na radionicama koje su se ticale ovih tema, a kroz društvene mreže smo nastavili da komuniciramo sa zajednicom. Iako se ja deklarišem kao plus size, jako je važno da odvojim da je body positive namenjen baš svakoj devojci i našim sjajnim različitostima. Cilj je uvek bio samo jedan – a to je da zavolimo svoje telo i svoje misli „.

Kataliza je zapravo nastala od hemijskog procesa koji kaže „Katalizator je hemijska supstancija, koja se dodaje reakcionom sistemu da bi ubrzala reakciju. Reakcija koju ovaj projekat želi da ubrza je ljubav prema sebi, pa je ovaj naziv bio potpuno logičan.

BORBA SA PREDSRASUDAMA

,, Verovatno najveća predrasuda je da su krupnije osobe lenje. Da iz tog razloga neće biti dobre za neki posao. Mislim da je ovo predrasuda sa kojom sam se ja susrela i da me ona najviše nervira“ – zaključila je Katarina u našem razgovoru, ističući da je ipak najvažnije ne to što nudimo svetu, već što možemo da ponudimo same sebi:

,, Osoba pre svega treba da ponudi najbolju sebe – sebi, svet je na drugom mestu. Zato je i ceo #prvasebi slogan ove godine. Postoji puno alata koji su nam dostupni da radimo na sebi, i zapravo su vrlo jednostavni. Razgovor sa sobom na primer. Čitanje kvalitetnih knjiga. Slušanje podcasta. Pisanje. Uspostavljanje neke zdrave navike, na primer odlazak na spavanje na vreme ili redovni doručak. Tako male promene su na dugoročno jako dobre. Ne postoji recept za ljubav prema sebi, samo promena ponašanja. Da sada moram da posavetujem osobu od čega da počne, prvo bih joj rekla da uzme dva papira. Na jednom da nacrta sebe sada, a na drugom sebe kakva želi da bude. I da uporedi ta dva papira. I onda na trećem da napiše „šta za mene radi, a šta za mene ne radi“, i iz toga izvuče koje akcione korake da napravi kako bi bila što bliže osobi kakva želi da bude. Kada se ponašanje promenilo, neka pređe na misli. Kada počnemo da slušamo sebe, uvidimo koje su to rečenice koje neprestano sebi ponavljamo. „Nisam dobra. Debela sam. Nikada neću uspeti…“ – ove rečenice bi trebalo da zvuče „Dovoljna sam. Poštujem svoje telo. Uspeću“. I onda vežbati to svakog dana, dok se u te rečenice poveruje, iskreno, suštinski. Doktori bi recept za ovo zvali „na sat vremena po jedna tableta“.

Moraš da naučiš i da odmoriš

Katarina takođe piše i svoj blog http://www.kata.rs/kataliza/ , te je pokrenula i radionicu ,,Kako postatiti influenser“. Kako je vrlo mlada, a već toliko uspešna i samosvesna, upitali smo je šta je ono što je pokreće i kako se ona lično izborila sa svim izazovima i poteškoćama koji su joj se našli na putu:

,,Nikada nisam imala utisak da je to što ja radim veliko, da li zbog visokih kriterijuma ili skromnosti. Mislim da je samo bilo potrebno da javno o tome govorim – kako za sebe, tako i za druge. Jako rano sam počela da radim i oduvek sam imala želju za više, veće, još. Mislim da svako poseduje ovakvu pokretačku energiju u sebi, ali je potreban ozbiljan rad i razgovor sa sobom kako bi je pronašao. Mnogo neuspeha i padova, mnogo naučenih lekcija. Kada je bio jedan veliki pad na dosadašnjem putu, otišla sam da porazgovaram sa terapeutkinjom i ona mi je rekla: „Katarina, svesna si da energiju koju trošiš isključivo ti proizvodiš. Sama je praviš, što znači da moraš da naučiš i da odmoriš kako bi je stvorila.“ To je zaista jedna od lekcija, za sve nas koji ne nailazimo na veliku podršku porodice ili prijatelja, koji se brinu da ne ostanemo povređeni ili ne uspemo. Mislim da kada se taj „eko sistem“ oporavka i energije uspostavi u nama samima, mnogo je lakše da tu energiju pametno i rasporedimo“.

Moj mali umetnički svet čine makaze, lepak, mašina za šivenje, časopisi, police sa knjigama, playliste na YouTube-u, kafa. Malo ko zna da sam se spremala za grafički dizajn, ali da me je put odveo na FDU. I bolje što je tako bilo. Umetnost mi je pomogla da budem kreativna kroz crtanje, pričanje, pisanje, seckanje – i na to gledam kao veštine koje su mi potrebne u marketingu, prodaji, govorništvu. Nikada nisam imala uzora u pravom smislu, ali izuzetno sam poštovala rad ljudi koji su bili prisutni tokom stvaranja mog kreativnog deteta – moja profesorka u umetničkoj školi Mima Jović, profesorka baleta i scenskog pokreta Aleksandra Jones bile su jako bitne osobe u mom životu.

SL: Koliko te je zajednica unapredila i šta ti je donela? Koliko je uticala na tvoj lični razvoj, posao, samopouzdanje?

K: Zajednica mi je dala do znanja da je ovakav sadržaj jako bitan – da pruža podršku, zagrljaj, prihvatanje, ljubav. A meni je donela mnogo više vere u sebe i svoje mišljenje, kao i jači glas za sve njih. Opisala bih taj osećaj kao neki super junak koji je tu da donese pravdu, kome nije problem da uđe u raspravu i iznese do znanja stav za sve njih. Jedna od osobina na koju sam jako ponosna kod sebe je to da dobro slušam, a to se vidi i u ovom projektu.

SL: Na šta si do sada najponosnija? Šta je zapravo najbolji deo tebe?


K: Ponosna sam što sam svoje loše strane uspela da ispravim, što sam iskrena prema sebi, što na svaku situaciju gledam kao poučnu životnu lekciju, što umem da se zauzmem za sebe, na hrabrost, pamet i na to što sam jako zabavna. Najbolji deo mene su moje ideje.

SL: Imaš li neke dalje planove za budućnost?


K:
Plan je da se ovo vanredno stanje završi. Da budemo svi dobro nakon ovoga. I da Kataliza dobije full time šefa koji će se baviti proizvodnjim haljina, druženjima sa zajednicom i bitnim temama na društvenim mrežama.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više