TRI NAJZANIMLJIVIJA USKRŠNJA OBIČAJA U EVROPI: NORVEŽANI ČITAJU KRIMINALISTIČKE ROMANE

od Marija

Uskršnja jaja i zeka karakteristični su za gotovo sve nacije koje proslavljaju Uskrs. To je za sve hrišćanje svečan dan, najviše usmeren ka deci koja dobijaju šarena jaja i slatkiše. Međutim, u nekim evropskim zemljama neguju se zanimljivi, a neki bi rekli i čudni, običaji.

GRČKA, KRF

U Grčkoj, na ostrvu Krf na Veliku subotu održava se tradicionalno „bacanje posuđa“: ljudi bacaju lonce,saksije, tegle i drugo posuđe sa svojih balkona i prozora razbijajući ih na ulici. Neki kažu da običaj potiče od Mlečana koji su na dan Nove godine bacali svoje stare predmete. Drugi veruju da bacanjem saksija dočekuju proleće, što simbolizuju nove useve i plodnost.

Pixabay

POLJSKA

Prskanje i polivanje vodom je tradicionalni uskršnji običaj u Poljskoj koji se zove Śmigus-dyngus . Na usrkršnji ponedeljak momci pokušavaju da poliju nekog kofom vode ili pištoljima na vodi. Legenda kaže da će se devojke koje budu polivene vodom udati u roku od godinu dana. Ova tradicija potiče od krštenja poljskog princa Miška na uskršnji ponedeljak 966. godine.

Pixabay

NORVEŠKA

Za Uskrs Norvežani čitaju krimi-romane što je toliko popularno da neki izdavači objavljuju „Uskršnje trilere“ poznate kao Paaskekrimmen. Čitanje takvih romana za Uskrs je nešto potpuno normalno kao recimo jedenje čokolade ili odlazak na skijanje. Ovaj običaj potiče od toga što je jedan izdavač jedne godine pred Uskrs napravio kampanju u medijima za svoj krimi-roman koji je privukao pažnju čitalaca.

Pexels
0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više