Kako uzgajati ZAČINSKO BILJE na PROZORU ili BALKONU

od Marijana

Ne postoji lepši osećaj nego da dok pripremate hranu onako baš poput profesionalnih kuvara priđete svojoj saksiji ili tegli i iščupate nekoliko listića začina koji vam je potreban, a koji ste sami posadili i uzgajili. Svež i domaći začin ne samo što će dati pravi, pun ukus vašim jelima, već će širiti svoj miris terasom i domom, a svojim zelenilom umiriće vaš prostor i učiniti vam da vaša prva jutarnja kafa kraj prozora ili na terasi bude potpuni užitak.

Zato iskoristite ove sunčane, tople dane i uz jednostavne savete napravite svoju malu baštu na koju ćete zasigurno biti ponosni. Sve što vam je za to potrebno su:

  • veće tegle ili saksije
  • kamenje (srednje veličine)
  • humus
  • voda
  • semenje začina

Prvi i osnovni savet koji ćemo vam dati jeste da ne uspevaju baš svim začini u ovim okolnostima, i da je mnogima potom potreban veći prostor te ih treba presaditi u baštici, ali evo nekoliko začina koji će vam sigurno dobro doći, a vrlo su pogodni za ovakav vid uzgajanja:

Začini koji uspevaju u teglicama:

  • mirođija
  • peršun
  • nana
  • vlašac
  • bosiljak
  • ruzmarin
  • origano

KAKO POSADITIT ZAČINE?

Posaditi začine vrlo je lak proces. Dakle nabavili ste sve sa prethodnog spiska i sada je vreme da zasučete rukave. Prvo dobro operite tegle i ukoliko imate mogućnost izbušite rupe na njihovom dnu , ukoliko nemate tu mogućnost nemojte brinuti, kamenje će biti to koje će imati ulogu da apsorbuje suvišnu vodu. Dakle u malo širu staklenu teglu na dno stavite kamenje, a potom ga prekrijte humusom do negde sredine tegle. Potom ubacite seme začina koji ste odabrali i potom ga još malo prekrijte humusom (ne više od 1 cm debljine). Zalijte zemljište i teglu stavite kraj prozora ili na terasu.

DODATNI SAVETI:

Jako je važno da vam tegle budu na svetlom mestu. Takođe začine ne treba mnogo zalivati 2 puta nedeljno sasvim je dovoljno. Kada primetite da je zemlja dovoljno suva tada dodajte nekoliko kapi vode, ali opet vodite računa da ne preterate kako vam biljka ne bi istrulila. Kada biljka olista redovno je orezujte kako bi ponovo rasla i širilla se. Potrudite se da ponekad koristite dohranu za vaše začine, a najjednostavniji i najlakši način da je pripremite sami jeste pomoću ljuski od jajeta.

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJETA, NAPRAVITE DOHRANU ZA VAŠE BILJKE

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više