JEDNOČASOVNOM UMERENOM VOŽNJOM BICIKLA GUBITE I DO 500 KALORIJA

od Marija

Osoba ženskog pola za sat vremena umerene vožnje bicikla može da sagori oko 500 kalorija, što  na primer ima u 100 grama čokolade sa lešnicima. Osim uticaja na gubitak težine, vožnja bicikla ima višestruke benefite po mentalno i fizičko zdravlje.

Neki bicikl voze iz čisto praktičnih razloga kako bi se brže odvezli od jedne do druge tačke, a sada u vanrednom stanju mnogi posežu upravo za tim prevoznim sredstvom. Tako možda i ne primećuju koji su sve benefiti te vožnje.

Neka istraživanja pokazuju da redovna vožnja bicikla smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 50 odsto. Redovno okretanje pedala može ojačati vaš kardiovaskularni sistem i omogućiti srcu i plućima efikasniji rad.

Pored mnogobrojnih drugih efekata po fizičko zdravlje, ne sme se zaboraviti ni na benefite po mentalno. Voznja bicikla, kao i druge fizičke aktivnosti, smanjuje anksioznost, stres i utiče pozitivno na vaše raspoloženje.

BAVITE SE ONIM SPORTOM U KOM UŽIVATE

Izbor kako ćete se rekreirati treba da uključi i to da li uživate u toj aktivnosti, da li vam ona prija, ističe profesor fizičkog vaspitanja i trener Marina Šarenac.

„Ja volim ljudima da kažem da voze bicikli, trče onoliko koliko im prija. Naravno za to vreme treba da učestvujemo u onim aktivnostima koje nas čine srećnim jer je to ključ svega. Sve što radimo iz srca će i pozitivno uticati na naše psiho-fizičko zdravlje. Ne kaže se za džabe, ako si nervozan idi malo prošetaj, otiđi na trening ili neku drugu aktivnost koja te ispunjava. Benefiti su ogromni zato fizičku aktivnost ne treba da gledamo kao obavezu nego aktivnost koja će nam pored unapređenja zdravlja još i ulepšati dan, popraviti raspoloženje, doneti nova poznanstva možda čak i prave prijatelje i zato ako do sad nismo bili fizički aktivni ovo je pravo vreme da se to promeni“, kaže Marina.

I da nikako ne zaboravimo i ekološke benefite bicikla kao prevoznog sredstva, a i one finansijke s obzirom da je jedino gorivo vaše telo.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više