ZA POLA SATA SASTANKA SA PARTEROM RAZMENIMO 800 LJUBAVNIH SIGNALA: KAKO SE UDVARAJU ŽENE, KAKO MUŠKARCI

od Marija

„Muškarac treba da zna da ‘druželjubiv dodir’ po njegovoj šaci, zglobu ili podlaktici, nema mnogo veze sa seksom. Žena treba da zna da seksualno dodirivanje njenog struka, vrata ili ramena malo govore o njegovim emocijama i spremnosti da se obaveže“. Ovo je rečenica iz antropološko-psihološke knjige Ljubavni signali Dejvida Givensa, a koju je professor dr Žarko Trebjašanin koristio u svom naučnom radu Jezik tela u udvaranju. Ovaj rad profesora Trebješanina je osnov za ovaj tekst pred vama.

Mnogim antropolozima i psiholozima  je udvaranje muškaraca i žena bila neisrpna tema istraživanja. Jedan od njih je i Dejvid Givens koji je prikupljao istraživačku građu „posmatranjem iz prikrajka“ i to slobodnih žena i muškaraca po barovima.

Ljubavni signali su zapravo neverbalni znaci (pogled, držanje, odevanje, pokret…) kojima se želi poručiti da je osoba zainteresovana za neku drugu osobu prema kojoj su signali usmereni.

„Ritualna udvaranja žena započinju tako što šalju erotske neverbalne signale: osmehuju se, šalju zavodljive poglede, sreёuju se, nameštaju odeću, uvrću kosu, prekrštaju noge, isturaju grudi, prstom prelaze preko usta itd. Muškarci, pak, ispravljaju leёa, izdižu glavu, uvlače stomak, prave upadljive gestove, šalju značajne poglede, popravljaju odelo, nameštaju kravatu“. (Trebješanin prema Knapp i Hall, 2015: 95).

OD POGLEDA DO SEKSUALNOG ČINA – PET FAZA UDVARANJA

Dejvid Givens je tokom svog istraživanja došao do zaključka da udvaranje prolazi kroz pet faza – od najmanje do najveće bliskosti partnera odnosno od neverbalnih signala do seksualnog čina.

Prva faza – privlačenje pažnje: cilj prve faze udvaranja je da muškarac ili žena pošalju poruku dostupnosti i zainteresovanosti, te da svojom neverbalnom komunikacijom (pogledima, odećom, držanjem, pokretim) skrenu pažnju na sebe. U ovoj fazi je vizuelna komunikacija dominantna. Žena se ulepšava šminkom, ističe svoju figuru, vitke noge, grudi i uzak struk, kao i dugu bujnu kosu. Muškarci ističu široka ramena i torso u vidu „trapezoidne figure“.

U ovoj fazi je neophodno poslati prijateljsku poruku dostupnosti i otvorenosti za dalji kontakt.

Druga faza – predstavlja odgovor na prvu fazu odnosno osluškivanje reakcija na poslati signal, da li imate odobrenje od suprotnog pola za nastavak udvaranja ili ne. Ovaj odgovor ne ide direktno, odnosno retko kada će muškarac ili žena reći „dostupan-na sam“. To će pokazati suptilnim znacima.

Kod žena to može da izgleda ovako: „naginjanje napred, širenje zenica, podizanje obrva, ubrzano trptanje, blago crvenilo lica), piše profesor Trebješanin na osnovu radova naučnika na temu ljubavnih signala.

Treća faza – je faza verbalne komunikacije koja predstavlja značajan napredak u procesu udvaranja. Međutim, ova faza opterećuje mnoge pre svega zbog toga što veliku pažnju poklanjaju tome šta reći. Trude se da budu duhoviti/duhovite ili da kažu nešto značajno. Ipak, profesor Trebješanin, pozivajući se na istraživače u ovoj oblasti, piše da su važniji „paralingvistički znaci“ (visina, boja i ton glasa).

Iako u ovoj fazi postoji verbalna komunikacija, ne sme se zaboraviti neverbalna jer je ona čak i važnija. Tek kada su verbalna i neverbalna komunikacija u saglasju, odnosno kada neverbalna podržava verbalnu, možemo biti uverljivi.

„Istraživači su utvrdili da za samo pola sata u toku sastanka sa partnerom razmenimo čak oko 800 neverbalnih poruka! Oni su sračunali da se čak 65% značenja u neposrednoj komunikaciji licem u lice prenosi neverbalnim putem“ (Trebješanin prema Tabs, 2015:98).

ŠTA DODIROM PORUČUJE ŽENA, ŠTA MUŠKARAC

Četvrta faza – dodirivanje, najvažniji deo u procesu udvaranja koji otvara put daljoj intimnosti i posednjoj fazi odnosno seksualnom činu. Prvi dodiri su „tobož slučajni“ kao što je na primer dodir kolena ispod stola. Dodir proizvodi veću bliskost i intimu od bilo koje reči. Uloga dodira je da učvrsti vezu i bliskost između potencijalnih partnera.

Međutim, često postoji nerazumevanje između žena i muškaraca kada je reč o dodirima:

„Muškarac treba da zna da ‘druželjubiv dodir’ po njegovoj šaci, zglobu ili podlaktici, nema mnogo veze sa seksom. Žena treba da zna da seksualno dodirivanje njenog struka, vrata ili ramena malo govore o njegovim emocijama i spremnosti da se obaveže, upozorava Givens“, (Trebješanin prema Givens, 2015:100).

Peta faza – vođenje ljubavi. Ovom fazom se po Givensu završava proces udvaranja. Vođenje ljubavi je najveći stepen bliskosti gde dominiraju takoznave erogene zone: usne, vrat, grudi,butine i polni organi.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više