LJILJANA LAINOVIĆ: ROTARY FILOZOFIJA ZNAČI DA AKO STE U MOGUĆNOSTI POMOGNETE ONOM KOME JE POTREBNO

od Marija

Rotari klubovi u Crnoj Gori uplatili su preko 8000 evra Nacionalnom koordinacionom tjelu za borbu protiv zaraznih bolesti, dok su klubovi u Srbiji skupili novac za kupovinu vozila za prevoz ekipa iz Instituta za javno zdravlje Batut, a ostatak u iznosu od milion dinara za kupovinu novog softvera za praćenje epidemije, rekla nam je ovogodišnja guvernerka distrikta Srbija i Crna Gora Ljiljana Lainović.

Rotary International je međunarodna humanitarna organizacija sa sedištem u Americi, ali ima svoje lokalne klubove širom sveta koji pomažu svojim lokalnim zajednicama u narazličitijim izazovima. Rotarijanci širom sveta nesebično pomažu u svim važnim oblastima života: promovisanje ideje mira u svetu, obezbeđivanje čiste vode, prevencija i lečenje bolesti, zdravlje majke i dece i ekonomski razboj lokalnih zajednica.

Sada je jedna od glavnih aktivnosti ovih humanitarnih klubova pomoć u zdravstvenoj krizi izazvanoj virusom Covid -19.

Još jedna jedinica grupisanja Rotary organizacije jesu distrikti kao šire jedinice od klubova. Distrikt Srbija i Crna Gora obuhvata 70 klubova sa 1300 članova. Guvernerka ovog distrikta za 2019/2010. godinu Ljiljana Lainović kaže da su rotari zajednice na ovim prostorima samo u velikim projektima donirali preko 500 000 evra.

Rotari klubovi u Srbiji i Crnoj Gori angažovali su se i za vreme pandemije koronavirusa i sakupile novac neophodan za lakši rad zdravstenih radnika, kao i za lečenje pacijenata. Jedan deo novca prikupljenog u Srbiji opredeljen je za kupovinu novog softvera za praćenje epidemije.

„Kupovina novog softvera je važna jer je stari softver zastareo, a drugo, ovo nije poslednja epidemija sa kojojm se suočavamo pa će poslužiti i za kasnije. Treće, on je trajna vrednost i može da posluzi za edukacija budućim epidemiolozima“, rekla je Ljiljana.

Nezavisno od ove zdravstvene krize, lokalni klubovi u Srbiji i Crnoj Gori neguju rotarijanske ideje i deluju u svim važnim oblastima života prepoznajući potrebe svojih lokalnih zajednica.

DVE MILIJARDE DOLARA ZA BORBU PROTIV DEČJE PARALIZE

Najveći humanitarni projekat Rotary International organizacije jeste rad na iskorenjavanju dečje paralize. Ljiljana Lainović kaće da su pre 35 godina volenteri ove organizacije otpočeli projekat imunizacije dece i da je do sada uloženo preko dve milijarde evra. Veliku podršku ovoj borbi rotarijanaca dala je Fondacija Bila i Melinde Gejts koji su do sada donirali preko 500 miliona dolara.

„Kako je Rotary Interantional jedan od osnivača i redovni član UN, ima jedna divna priča da se na stolu generalnog sekretara Ujedninjenih nacija nalazi časovnik koji simbolično kuca unazad i on će se zaustaviti u onom trenutnku kada ni jedno dete u svetu ne bude bolesno od decje paralize“, rekla je Ljiljana.

ROTARY IDEJA VODILJA: PRVO DRUGI, PA JA

Rotary International kao svetska organizacija i kao ideja nastala je 1905. godine u Čikagu, a osnivač je bio čikaški advokat Pol Haris. Nakon 115 godina postojanja ideja je prerasla u ozbiljnu humanitarnu organizaciju sa preko milion i trista članova u svetu čiji je odnovni cilj bavljenje humanitarnim radom, pomaganje svojim lokanim zajednicama kroz mrežu Rotary klubova kojih ima preko 35 000 u svetu u ovom trenutku.

Ono što je moto Rotary-a jeste „Service above self“ što je zapravo nesebično služenje onima kojima je to neophodno.

Filozofija čitave rotarijanske ideje zasniva se na četiri osnovna pitanja koja rotarijanci zovu „test četiri pitanja“ kojim se proverava da li je neka akcija u duhu rotarijanstva.

  1. Da li je istina
  2. Da li je pošteno prema svima
  3. Da li će doprineti boljim odnosima među ljudima
  4. Da li je korisno za sve

TOČAK – SIMBOL STALNIH POZITIVNIH PROMENA

Simbol Rotary organizacija jeste točak koji je zapravo modifikovan točak starih zaprežnih kola.

„On zapravo predstavlja stalno modifikovanje i kretanje, promene,  jer Rotary zapravo donosi stalne pozitivne promene koje u svetu traju. Međutim, ima još jedna stvar vezana za točak, a to je da su sve funkcije u Rotary organizacijama promenljive i traju samo jednu godinu i zbog toga taj stalni tocak koji se stalno okrece“, kaže Ljiljana Lainović.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više