Šta mislite ko prvi u vezi izgovori VOLIM TE?!

od Marijana

Naučno istraživanje na temu Muškarci i žene u ljubavi: ko je zaista oseća i prvi priznaje objavljeno 2011. godine u časopisu The Journal of Social Psychology donosi nam vrlo zanimljiva zapažanja i informacije o tome ko zaista prvi prevali preko jezika te famozne dve reči Volim te , kao i zašto je to tako:

Postoji opšte uverenje da su žene sklonije zaljubljivanju i izjavljivanju ljubavi. Odgovori 172 studenta potvrđuju da jednako i muškarci i žene smatraju da su žene te koje prve izgovaraju Volim te i priznaju ljubav, međutim da se isto tako muškarci brže zaljubljuju nego žene, te i da žene nisu toliko ,,naivne“ kada je ljubav u pitanju, kao što se smatralo.

Žene imaju tu tendenciju da se ekspresivnije izražavaju, nego muškarci, posebno kada su ljubavni odnosi u pitanju:


Zanimljivo je da žene izgleda uživaju neurološku prednost u pogledu obrade multisenzornih, emocionalnih iskustava to je verovatno jedan od razloga zašto žene brže uočavaju tuđe emocije (Hampson, van Anders, & Mullin, 2006) i imaju više samopouzdanja, nego muškarci kada izražavaju naklonost, simpatiju i ljubav prema suprotnom polu. Suprotno tome, zbog njihove „neizrečenosti i restriktivne emocionalnosti „(Blier & Blier-Wilson, 1989., str. 287) muškarci mogu iskusiti probleme u roditeljski, intimnim i drugim odnosima. (Harrison & Shortall, 2011:728)

Sprovedeno istraživanje tvrdi da se u čak 9 od 10 slučajeva ispitanici usaglašavaju da su žene te koje se prve zaljubljuju, a da se od njih desetoro čak sedmoro ispitanika slaže da će žene prve izreći Volim te.

S druge strane podaci su pokazali da su muškarci ti koji su prijavljivali više puta da su oni ti koji su u svojim vezama prvi izjavili ljubav, te to i te kako pobija prethodnu činjenicu. Naučnici smatraju da je tako iz razloga što muškarci češće izjednačavaju ljubav sa seksualnom željom, te i da su oni ti koji zaniteresovaniji za seks, te se olako i brže izjašnjavaju u ljubavi. U korist tome govori i činjenica da su se žene izjašnjavale da im je za iskrene emocije i ljubav potrebno nekoliko meseci, te i da su obazrivije od muškaraca koji su izjavljivali da im je za ljubav potrebno nekoliko nedelja da je iskažu i osete.

Žene ipak nisu beznadežni i nepopravljivi romantici kako se tvrdi, već vrlo pažljivo i promišljeno ulaze u ljubavne odnose. Dok su muškarci ti koji se brže zaljubljuju i izgovaraju dugoiščekivano ,,Volim te!“

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više