„BAJIĆEVI SLAVUJI“ OTPEVALI PESMU ZA OBOLELE U ŠPANIJI

od Marija

Dečji hor novosadske muzičke škole „Isidor Bajić“ otpevao je i snimio pesmu „Nek svud ljubav sja“ na engleskom jeziku (Let love always shine) u znak podrške obolelima od koronavirusa u Španiji.

Ideja je potekla od jednog madridskog lekara koji je to predložio radiološkinji iz Novog Sada Marijani Basta Nikolić. Doktorka je stupila u kontakt sa „Bajićevim slavujima“ koji su se rado odazvali pozivu.

„U tom momentu kod nas je epidemija tek krenula. Ja sam tada pomislila da ja španski ne govorim, da praktično možda puno obolelih u Španiji ne razume engleski, srpski svakako. Onda sam se setila „Bajićevih slavuja“ kao izuzetno humane grupe dece i predložila sam da oni otpevaju jednu pesmu zato što muzika šalje univerzalnu poruku , isto kao i ljubav. Čim sam predložila oni su, takvi kakvi su, divni i talentovani oberučke prihvatili i tako je priča počela“ rekla je Marijana.

Članovi ovog dečjeg hora vežbali su mesec dana sa svim poteškoćama na koje su nailazili s obzirom na to da su se sa takvim izazovom prvi put suočili. Prevodili su pesmu na engleski jezik uz pomoć roditelja, prvi put uvežbavali putem online platformi, prvo snimajući audio, pa tek onda video snimak. U nemogućnosti sastajanja u školi, vežbali su sami kod kuće uz podršku dirigentkinje i profesorke Ane Kovačić.

„Dosta je to bilo teško da se sinhronizuje jer nismo ranije pevali na engleskom jeziku. Svako ima svoj izgovor, svako ima svoje mišljenje kako to treba da zvuči, a sve su to radili u četiri zida sami sa sobom. Bilo je neophodno puno strpljenja, snimati dva, tri i četiri puta, dok nismo uvežbali“, kaže Ana.

Ovaj lep gest dece usmeren na obolele od virusa imao je još jednu važnu dimenziju. Muzika ih je sve ponovo zbližila i rasteretila stresnu situaciju izazvanu zdravstvenom krizom.

„Nama je sve to bilo jako lepo i pošto prvi put radimo to je bio izazov za nas i svi smo bili uzbuđeni kako će to ispasti. Bili smo i srećni i zadovoljni što smo nekom ulepšali svakodnevicu“, rekla je članica hora Miona Krivošić.

Dečji hor „Bajićevi slavuji“ postoji preko 20 godina. Dobitnici su brojnih najviših priznanja na festivalima dečjih horova. Pored toga, bave se i humanitarnim radom i pokretači su akcije „Muzičari dobrog srca“.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više