MINIMALIZAM KAO STIL ŽIVOTA: ideje za minimalističko uređenje doma.

od Marijana

Ukoliko ste jedna od onih osoba koja voli da zna tačno gde joj se šta nalazi, koja beleži i ređa dokumenta po datumima, odeću po bojama, koja vrlo brine o detaljima i vrlo je nervozi previše detalja i boja, minimalizam je pravi izbor za vas. Svedene, nežne nijanse boji, malo nameštaja i još manje detalja odlika su ovog stila.

BENEFITI MINIMALIZMA:

Minimalistički domovi deluju vrlo umirujuće, a uredni i prostori bez mnogo detalja manje su stresni od domova u kojima ima dosta sitnica i boja.

Minimalistički detalji deluju privlačnije. Zamislite da imate na desetine slika u domu i da su sve haotično raspoređene. A sada zamislite jednu sliku uredno okačenu na zidu. Zasigurno će ta druga, zasebna slika izazvati veće interesovanje i delovaće privlčnija posmatraču, doli ona koja se nalazi među nekoliko njih. Detalji u minimalistički uređenim domovima deluju kao da govore svoju priču i da su odabrani da stoje tu baš sa velikim razlogom.

Minimalistički uređeni domovi nesumnjivo su lakše održivi i lakše ih je očistiti od domova koji obiluju nameštajem i dekoracijom.

U domu koji je minimalistički opremljen lakše je fokusirati se na stvari i obaveze koje imate jer su manje šanse da će vam nešto skrenuti pažnju i dekoncentrisati vas, kao i oduzeti vam vreme koje ste namerili da utrošite na zaplaniranu stvar.

MANJE JE VIŠE:

I dok većina današnjeg društva teži većem, da li je u tome zapravo sva lepota? Nije slučajna izreka ,,manje je više“ jer ukoliko uspemo da se zadovoljimo malim, minimalnim stvarima zasigurno ćemo umeti da više cenimo i više se radujemo i većim, koje slučajno naiđu.

MANJE NAMEŠTAJA:

Krevet, ormar i komode u spavaćoj sobi, ugaona garnitura i sto u dnevnoj sobi, trpezarijski sto i stolice u trpezariji osnovni su i neophodni delovi nameštaja koje svaki dom poseduje. Minimalizam podrazumeva da se ti osnovni delovi nameštaja nađu u tomu, ali da se pored njih preterano ne gomila nepotreban nameštaj, niti da se previše dekoriše prostor.

ČISTE POVRŠINE SVETLIH BOJA:

Radni, trpezarijski sto, kao i ostale površine u minimalističkim domovima gotovo da su prazne. Naravno uz dobar ukus, nekoliko jednostavnih detalja može stajati na stolu, ali zaboravite na sve one silne ramove, pepeljare, papire, podmetače koje gotovo svi skladištimo na stolu. Takođe podovi i zidovi ne treba da budu ,,ugušeni“ preteranim detaljima i masivnim tepisima. Svetle boje zidova i podova odaju utisak čistoće i urednosti, a naučno je i dokazano da svetli prostori unose spokoj i mir kod čoveka.

KVALITET, A NE KVANTITET:

Verovatno ste mnogo puta čuli da kvalitet treba da bude uvek iznad kvantiteta. Da nije važno da imate 5 pari obuće koja je lošeg kvaliteta, već jedne koje su nepromočive i tople koje će vam štititi stopala. Isto ovo pravilo možemo primeniti i u uređenju doma. Bolje je potrošiti malo više novca na kvalitetan nameštaj koji će godinama trajati, nego na trenutno aktuelan nameštaj, široke proizvodnje koji ćete već nakon nekoliko sezona morati da zamenite. Stoga uvek gledajte nekoliko koraka unapred i birajte nameštaj i dekoraciju koja će biti vanvremenska i koju je uz nekoliko detalja moguće brzo osvežiti.

SITNICE VAN VIDOKRUGA:

Potrudite se da sitnice kao što su CD-ovi, razni kuhinjski pribor, nakit, albumi sa slikama, fascikle, pernice budu uredno ,,skrivene od očiju javnosti“, tačnije da ih držite u fijokama, zatvorenim policama i kutijama. One vam na taj način neće remetiti mir i urednost koju ste uneli u dom i samim tim ćete se i sami osećati spokojnije i urednije.

I na samom kraju minimalizam ne znači da se treba odreći svojih omiljenih sitnica i uspomena, već da ih što urednije uklopite u sveden i jednostavan dizajn kako bi upravo na taj način dobile na većem značaju.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više