NEKO BI DA SE GRLI, NEKO I DALJE DRŽI DISTANCU – ŠTA NAS ČEKA U SUSRETU SA LJUDIMA?

od Marija

Po ukidanju vanrednog stanja i stvaranja mogućnosti za češćim kontaktima, ono što nas čeka napolju ima „dve strane medalje“ , kaže za naš portal psiholog Ana Filip Nikolić komentarišući potencijalne situacije u susretima ljudi. Tako se može desiti da se u susretu dve osobe, obe osete ugroženim. Ona sa zaštitnom opremom i nastojanjem da održi distancu suočiće se sa neprijatnošću ukoliko joj se približi prijatelj koji posle dugo vremena želi da je zagrli, ali i ovaj koji ima potrebu za zagrljajem jer je doživeo odbijanje.

„Važno je da shvatimo da se društvo podelilo na dve celine. I to na one koji su bili prestravljeni i čiji su simptomi anksioznosti bili potpuno aktivni, i koji su obazrivi s ovom slobodom, ali i na one koji su podlegli teorijama zavere, koji misle da je sve ovo farsa. Tako da ćemo među dva prijatelja koji se sretnu posle šest dugih nedelja socijalne izolacije imati jednog s maskom i rukavicama i drugog koji ga zavitlava i naskače da ga poljubi“, kaže Ana.

Ana Filip Nikolić

Mnogi od nas fizički kontakt doživljavaju kao ljubav: zagrljaj, stisak ruke, poljubac…I kada toga nema, nema ni osećaja ljubavi. Kako i nakon ukidanja vanrednog stanja, doktori savetuju fizičku distancu, psihološkinja Ana kaže da oni koji žele toga da se pridržavaju, svoje želje za zagrljajima i fizičkom bliskošću mogu da iskažu rečima i tako delimično prevaziđu tešku situaciju.

“ Ovde se treba opet vratiti korak unazad. Na prilagođavanje. Adaptirao sam se i u kući. I uspevao sam. Ajmo sad opet. Znači da mogu. Vratimo se na bazu, osmeh, topla reč: Čoveče kako sam te poželela, Lepo mi izgledaš, Kako je lepo videti te uživo, Dobar dan, kako ste?. Ja sam počela da verbalizujem ono što mi se u tom trenutku radi. Kako bih te sada izgrla. Jedva čekam pa (dodaj)… „.

Psihološkinja Ana kaže i da svako stanje uznemirenosti treba analizirati i osvestiti. Treba postavljati sebi pitanja: „šta je to što me je dovelo do ovog stanja odnosno šta je bio okidač“.

Ona dodaje da je sada veoma značajna lična odgovornost i ponašanje svakog pojedinca. Ističe da ne treba osuđivati drugoga, nego gledati šta „ja kao pojedinac mogu da uradim“.

„Sada kad se vraćamo na početak mera predostrožnosti, trebamo barem dva puta razmisliti o tome kako se ponašamo i prema sebi i prema drugima. Najlakše je kritikovati. Gledati ispod oka ili kroz prozor vidi ove druže se, prebrojavati ih, raditi skrining zaštitne opreme. To bi trebalo da bude “njima na dušu” što kaže naš narod. Bavimo se sobom. Dajmo primer samom sebi sopstvenom odgovornošću. Što nas je više bićemo sve bolja ogledala jedni drugima. Promena počinje od tebe“, kaže Ana.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više