Biti volonter Crvenog krsta je privilegija jer u svakom mestu postoji neko ,,tvoj“!

od Marijana

U čast obeležavanja Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca – ove stranice posvećujem njima! Prijateljima, komšijama, velikoj porodici humanitaraca i volontera, ljudi koji nesebično pružaju pomoć i stvaraju neki bolji, bezbrižniji svet. Svet u kome u svakom mestu postoji neko ,,tvoj„.

Crveni krst Srbije je humanitarna, nezavisna i dobrovoljna organizacija i jedino nacionalno društvo u Republici Srbiji, osnovano 1876. godine. Od tada pa do danas ova organizacija deluje kroz brojne aktivnosti koje za cilj imaju pomoć najugroženijim licima, ali i širenje znanja o međunarodnom humanitarnom pravu , kao i preventivno delovanje i edukacija u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i unapređenje humanih vrednosti u društvu… Aktivnosti sprovode kako zaposleni, tako i preko 60.000 volontera:

Organizaciji Crvenog krsta priključio sam se još u osnovnoj školi, kada smo na lokalnom radiju imali svoj program. Tada je neki razlog bio mogućnost da sa svojim drugarima radim na, za nas tada, izuzetno ozbiljnom zadatku koji nam je bio interesantan. Međutim mogu da kažem da sam sa ozbiljnijim volontiranjem počeo od momenta kada sam krenuo u srednju školu i kada me je privukla oblast prve pomoći. Srećom, ima mnogo pozitivnih razloga za volontiranje u Crvenom krstu, a mogu slobodno da kažem da je najlepši deo osećaj pripadnosti jednoj velikoj porodici volontera ove organizacije. U svakom mestu postoji neko „tvoj“ i to je neverovatan osećaj. Pored toga, dodao bih i izuzetno lep osećaj kada se nekome direktno pruži pomoć, ali i kada se pruži prilika da svoja znanja preneseš na nekog drugog kada si svestan da time radiš nešto što je korisno i dobro za svoju sredinu – otkriva za Svet lepote Lupšić Milan, volonter Organizacije Crvenog krsta iz Kovina.

O lepoti posla u ovoj organizaciji i osećanjima koja u njoj vladaju svedoči i sekretar Crvenog krsta Kovin Velinka Fara:

Crveni krst je za mene druga porodica, koja ima članove širom zemlje i u okruženju. Crveni krst je dom u kojem možeš da nađeš utočište, da se iskažeš i da je tu kada ti je najteže. Ja volim da radim sa ljudima. Volim da pomažem ljudima. Najlepše se osećam kad nekom pružim pomoć (ne samo materijalnu) i vidim zadovoljstvo na njegovom licu. Drugo, volim da radim sa mladima, da širim pozitivne ideje i da ih animiram da se angažuju u onoj oblasti koja im najviše odgovara, ali da deluju u duhu principa koji promovišu solidarnost, humanost i timski rad. Inspirišu me mladi koji donose novu energiju i ideje, kao i stariji koji sebe maksimalno daju celog svog života sa svojom pozitivnom energijom i istrajnošću.

ONI SU TU I KADA JE NAJTEŽE

I dok smo mnogi u toku vanrednog stanja vreme provodili u izolaciji, čekajući da sve ovo prođe, oni su ne misleći na opasnost, hrabro volontirali i svakodnevno pružali pomoć najugroženijima. Uvek dostupni, uvek raspoloženi i uvek velikodušni pomagali su svima koji su se našli u nevolji. U Crvenom krstu Kovin, prema rečima sekretara Velinke Fara u toku vanrednog stanja svakodnevno su se pripremali topli obroci za one kojima je to najpotrebnije, distribuirani su paketi najugroženijim porodicama, organizovane su akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, bili su omogućeni pomoć i psihološka savetovalište najstarijim sugrađanima kojima je bilo zabranjeno da napuštaju svoje domove.

Međutim, sa ukidanjem vanrednog stanja, njihove aktivnosti se ne ukidaju! Oni nastavljaju sa svojim aktivnostima jednako požrtvovano kao što su to radili i ranije, kao što će to sigurno raditi i u budućnosti. Jer takvi su oni!

Strahinja Đorđević, volonter Crvenog krsta u Kovinu bio je među volonterima koji su danonoćno dežurali kraj telefona, distribuirali namirnice najstarijim sugrađanima, koji su u najranijim jutarnjim časovima zajedno sa našim bakama i dekama stajali u redovima ispred bankomata i prodavnica, pomažući im i vodeći računa da se svi pridržavaju mera prevencije:

Crveni krst je uvek bio prepoznatljiv po ljudima koji ga čine onim što on jeste, a to je jedna organizacija koja je uvek tu da pomogne ljudima u nevolji, ali i da pruži nezaboravna iskustva i veštine onima kojima reše da svoje vreme i trud ulože u jedan ovako human poziv. Tako da bih rekao da je prva asocijacija na Crveni krst uvek volonter. Volontirajući u Crvenom krstu upoznao sam mnogo ljudi, ono što je uvek karakteristično jeste koliko brzo se ostvari prijateljstvo sa tim ljudima i koliko sličnosti u njima pronađeš. To je zbog toga što svako od nas u sebi ima neke iste karakteristike, želju da pomogne, humanost, altruizam, želju da svoje veštine uloži u nešto smisleno i korisno.


Crveni krst uvek je bio i ostaće sinonim za veliku porodicu velikih ljudi:

Volonterima Crvenog krsta bih čestitala Dan Crvenog krsta sa željom da dugo budu volonteri i da prenošenjem svojih iskustava animiraju druge da postanu volonteri, jer je i svaki volonter na dobitku. Pored lepog osećaja (koji ima) volonter kroz različite vidove edukacija i aktivnosti jača svoje kapacitete. Ne mogu svi da budu vrhunski sportisti, vrhunski muzičari, ali svako od nas može da bude human i solidaran i svako od nas može da iskaže sebe u nekom od programa ili segmenta delovanja Crvenog krsta – Velinka Vikica Fara.

Srećan vam praznik, crvenokrstaši! Možda smo kilometrima daleko, ali neko ,,vaš“ vas nikada ne zaboravlja!

0 komentar
1

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više