Tanjir sa sirevima – najdekorativnije predjelo na vašem stolu: trikovi i saveti za dekorisanje tanjira

od Marijana

Tanjir sa sirom sjajan je način da iskažete svu svoju kreativnost i trud pred svojim gostima. Ovako serviran tanjir obavezno poslužite uz dobro vino i laganu muziku. Ne sumnjamo da će komplimenti prštati i da će svi biti oduševljeni kada budu videli kakvu ste rapsodiju ukusa i boja priredili na svom jedinstvenom tanjiru:

PRIBOR ZA SERVIRANJE:

Osnovni i najvažniji pribor svakako je tanjir, tačnije tacna ili u najboljem slučaju drvena daska. Pored tacne potrebno su vam 1-3 keramičke posudice u zavisnosti od veličine daske, tačnije same ideje kako želite da realizujete predjelo i šta želite da poslužite kao dodatak. Naravno, biće vam potreban i dobar nož kako se sir tokom sečenja ne bi mrvio, kao i pribor za goste kojim će se poslužiti sa tacne .

KOMBINACIJE SIREVA:

Prema nekom nepisanom pravilu, sam tanjir ne bi trebalo da obiluje mnogim vrstama sireva. Najbolje bi bilo kada bi ih bilo 3 do 4 vrste sira na jednoj tacni. Jako je važno da sirevi budu različite jačine ukusa, te da se sa degustacijom započne od najblažeg, pa sve do najaromatičnijeg sira. Naš predlog je da se na početku na vašem tanjiru nađu ovčiji, kozji i kravlji sir, a da im možete pridružiti i malo tvrđe sireve poput čedar sira, trapista i gaude.

DODACI UZ SIREVE:

Uz sireve možete poslužiti zaista izobilje dodataka: krekere, voće (bobičasto naročito), povrće, mesne prerađevine, orašaste plodove. Sve zavisi od vašeg ukusa. Potrudite se da tanjir bude što raznovrsniji i raznobojniji. Najčešći dodatak na tanjiru sa sirevima su svakako masline, grožđe, smokve, urme, suve kajsije, kiseli krastavčići, bademi, indijski orah, jabuke, nar, …

Pravilo serviranja:

Počnite od krupnijih stvari tako što ćete rasporediti keramičke posude, a potom i sireve (vodite računa da sirevi budu sobne temperature kako se ne bi rasipali i mrvili). Gledajte da okrajak sira uvek bude ka sredini tanjira kako bi gostima lakše bilo da seku vrh sira sa tanjira. Eksperimentišite i sa oblikom sira, mekše sireve isecite na kriške, dok tvrđe sireve poput trapista isecite u obliku trougla.

Dodajte suhomesnate proizvode i krekere. Ovde tek sledi vaša kreativnost. Krekere možete ređati kako želite, meso takođe, možete ga rolati, praviti cvetove od njega, seći ga na polovine, četvrtine… Umesto krekera možete naseći i tost hleb po dijagonali ili pak naseći tanke kriške bageta. Ređajte ih po obodu tanjira.

Popunite veće praznike voćem i orašastim plodovima trudeći se da vodite računa o kontrastu boja i količini.

Popunite činije maslinama, kiselim krastavčićima, pa čak i laganim sosovima ili solju.

Na samom kraju dodajte malo zelenila u vidu začinskog bilja, a takođe možete eksperimentisati tako što ćete na nekoliko kriški sira nakapati maslinovo ulje, a potom ga začiniti po ukusu. Vrlo česta i ukusna kombinacija jeste i kombinacija sira i džema, te se možete oprobati i u tome.

Ukoliko ste veliki ljubitelj sira obavezno pročitajte i najnovije RECEPTE ZA SALATE OD SIRA.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više