DR BASTA NIKOLIĆ: FIBROADENOMI NA GRUDIMA RETKO PRELAZE U MALIGNE TUMORE, ALI ZAHTEVAJU PRAĆENJE

od Marija

Fibroadenomi na grudima su dobroćudni tumori koji retko prelaze u maligni oblik i većina njih ne zahteva uklanjanje operacijom, nego ultrazvučno i mamografsko praćenje, kaže za naš portal radiološkinja Marijana Basta Nikolić.

Fibroadenomi su dobroćudni tumori dojke, sastavljeni od vezivnog i epitelnog  tkiva, koji se mogu javiti u svakom životnom dobu, ali najčešće kod mlađih žena. Njihov uzrok nije još uvek u potpunosti poznat, te tako ne postoji ni terapija koja se prepisuje pacijentima.

SL: Šta je uzrok nastanka fibroadenoma?

M: „Uzork nastanka fibroadenoma nije u potpunosti objašnjen. Smatra se da je nastanak i razvoj fibroadenoma povezan sa hormonskim promenama, tačnije estrogenom stimulacijom“.

SL: Da li te benigne promene mogu da prerastu u maligne?

M: „Fibroadenomi izuzetno retko prelaze u malignu formu.  Rizik od nastanka malignog tumora nešto je veći kod kompleksnih, složenih fibroadenoma, ali je i kod ovog tipa sveukupni rizik nizak“.

SL: Da li je i kada neophodna operacija?

M: „Većina fibroadenoma ne zahteva operativni tretman, nego periodično kliničko, ultrazvučno i mamografsko praćenje, kao i biopsiju dojke. Operativni tretman savetuje se kod fibroadenoma koji pokazuju tendenciju rasta, koji su simptomatski ili u slučajevima kada izazivaju nelagodu i emocionalni stres kod pacijentkinja“.

FOTO: Unsplash

SL: Koja terapija se preporučuje pacijentkinjama? Da li se savetuje promena načina života i ishrane?

M: „Kako je uzrok nastanka fibroadenoma nepoznat, tako ne postoji ni zvanično prihvaćena terapija lekovima. Postoje naznake da upotreba oralnih kontraceptiva smanjuje rizik nastanka fibroadenoma. Prirodna, izbalansirana ishrana, uz konzumiranje dosta voća, povrća i hrane bogate vlaknima, fizička aktivnost i izbegavanje štetnih navika ima blagotvoran uticaj na zdravlje žena, pa samim tim može uticati i na smanjen rizik od nastanka fibroadenoma.“

SL: Da li je moguće da fibriadenomi nestanu i u kom životnom dobu?

M: „Kako su fibroadenomi podložni uticaju hormona, oni često povećavaju veličinu tokom trudnoće, dok se u menopauzi, kada se smanjuje stvaranje ženskih polnih hormona, mogu smanjiti, pa čak i nestati.“

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više