Da li ste ikada probali PAVLOVU TORTU – šuškava kora, mnogo šlaga i još više crvenog voća za radostan i sunčan dan!

od Marijana

Sočna, voćna torta pod nazivom Pavlova ime je dobila po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj za vreme njenog gostovanja na Novom Zelandu davne 1926. godine. Tih godina ime popularne balerine nosile su mnoge bombone, čokolade, parfemi, garderoba… Međutim kako su se Australijanci i Novozelanđani sporili oko porekla torte, postoji pritajeni dogovor da tačno poreklo i datum nikada ne budu otkriveni.

Pavlova torta priprema se dosta jednostavno, a njena lagana struktura i punoća ukusa oduševiće vas već pri prvom zalogaju!

SASTOJCI

Za dve beze (šuškave) kore potrebno je:

  • 4 belanca
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 supena kašika sirćeta (alkoholnog)

Za fil

  • 1 vanilin šećer
  • pola litre slatke pavlake
  • 400 g jagoda ili drugog crvenog voća

PRIPREMA

Odvojite 4 belanca od žumanceta i umutite ih mikserom u finu penu. Dodajte postepeno šećer u prahu i nastavite da ih mikserom mutite još nekih 10ak minuta. Smesa treba da bude gusta (tzv. sneg). U tako gust sneg dodajte sirće i miksajte još minut-dva. Dobijenu smesu stavite u špric za kolače i potom na pek papir koji ste stavili na tacnu iscrtajte dva kruga po kojima ćete špricom potom rasporediti smesu. Površinu možete nožem poravnati, ali i ne morate. Peći kore na 150 stepeni oko pola sata, a potom smanjiti rernu na 120 stepeni i peći tj. sušiti ih tako još 70 minuta. Nakon što isključite rernu nemojte odmah vaditi kore nek se i one hlade zajedno sa rernom unutar nje.

U pola litra slatke pavlake sipajte kesicu vanilin šećera i dobro umutite u šlag. Na suvu, ohlađenu koru (beze, šuškavac) stavite pola smese šlaga, a potom i 200 g jagoda rasporedite dug torte. Na jagode dodajte još malo šlaga odozgo kako bi se druga kora dobro zalepila za njih. Stavite drugu koru i premažite je preostalim šlagom. Na vrh rasporedite preostale jagode.

Za dekoraciju možete koristiti i drugo voće.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više