SOFIJA BAJIĆ (BIZNIS NA ŠTIKLAMA): TREBAĆE DOSTA VREMENA DA SE VRATIMO NA STANJE PRE PANDEMIJE

od Marija

Sofija Bajić predsednica kluba preduzetnica i poslovnih žena „Biznis na štiklama“ kaže za naš portal da je u situaciji pandemije koronavirusa najviše pogođen turizam i sve druge grane koje su povezane sa njim. Budući da je tokom ove zdravstvene krize bila u kontaktu sa preduzetnicama iz regiona, Bajić dodaje da su se preduzetnice dovijale na razne načine ukoliko su mogle kako – tako da održe poslovanje, ali da će biti neophodan dug period da se vrate na stanje pre pandemije.

Biznis na štiklama“ ima sedište u Novom Sadu, ali okuplja preduzetnice iz regiona i osnažuje ih kroz povezivanje, saradnju i edukaciju. Ovaj klub poslovnih žena pruža pomoć preduzetnicama koje žele da unaprede svoje poslovanje, ali i onim koje tek počinju.

U periodu pandemije virusa, klub je nastavio da funkcioniše na društvenim mrežama gde su preduzetnice razmenjivale iskustva o situaciji u kojoj su se našle.

„Pre nego je nastupilo vanredno stanje, mi u klubu smo među prvima počeli sa online radom. Već 13. marta smo imali prvo uključenje uživo preko Instagram profila. Sagovornice su bile naše koleginice iz regiona. Ponedeljak ,sreda i petak su bili rezervisani za ovakve razgovore i to je bilo tipa emisije pod nazivom „Hajde da pricamo o“… Bili smo zaista gledani. Zatim smo četvrtkom, a posle i utorkom organizovali vebinare, a teme su bile aktuelne i prilagođene novonastaloj situaciji“, kaže Bajić.

Trenutno sprovode dva online projekta čiji je cilj edukacija preduzetnica i onih koje to žele da postanu.

„Jedan projekat je iz programa Interreg-IPA CBC Hrvatska –Srbija Women Business HUB, a drugi je Digitalno, a ne digitronom, projekat Ministarstva telekomunikacije, turizma i trgovine. Kroz oba projekta imamo zadatak da sto više preduzetnica prođe kroz razne edukacije kako bi unapredile njihovo poslovanje kroz razne treninge. Takođe i potencijalne preduzetnice su nam ciljna grupa“, rekla je Bajić.

„GUBITAK JE MNOGO VEĆI NEGO ŠTO MOŽEMO POJMITI“

Tokom pandemije razmenjivale su iskustva sa koleginicama iz regiona o mogućnostima/nemogućnostima poslovanja. Bajić kaže da je situacija u regionu slična kao u Srbiji. One koje su mogle preselile su posao kod kuće, ali najviše su pogođeni oni poslovi kod kojih to nije bilo moguće.

„Snalazili su se na razne načine i dovijali. Mislim da je turizam najviše pogođen ovom situacijom u čitavom svetu. To povlači i mnoge druge grane privrede. Predstoji nam mnogo rada  i truda da se vratimo koliko toliko u normalne tokove. Izlazak iz svega ovoga će dugo trajati da se povratimo na pređasnje stanje. Preostaje nam da radimo da bi smo koliko toliko održali poslovanje kao i zaposlene u malim i srednjim preduzećima. Gubitak je mnogo veći nego možemo pojmiti“, kaže Bajić.

AKO STE POČETNIK U POSLOVNOM SVETU, OBRATITE SE „BIZNISU NA ŠTIKLAMA“

Osim saradnje već uspešnih poslovnih žena, „Biznis na štiklama“ pomaže i onim ženama koje tek ulaze u biznis svet. To su najčešće informacije o načinima finansiranja, neophodnih dokumenata i procedura za otvaranje firme, motivacionih govora za svaki početak i neophodnih edukacija na putu do uspeha.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više