OD DECE NE TREBA KRITI GUBITAK BAKE ILI DEKE, A DA LI IH VODITI NA SAHRANU?

od Marija

Od male dece ne treba kriti kada baka ili deka preminu. Treba im saopštiti na način da oni mogu da razumeju. Odluka o tome da li dete voditi na sahranu, zavisi od mnogo faktora i procene roditelja, ali ako roditelj odluči da dete prisustvuje sahrani, treba ga prethodno pripremiti za to.

Mnogi roditelji imaju niz dilema kada izgube svoje roditelje da li to i kako da saopšte maloj deci. Još jedna od čestih dilema je da li dete voditi na sahranu. Posebno je teška situacija ako je dete bilo blisko sa bakom ili dekom. Na ova pitanja odgovore nam je dala Ivana Mihić, psihološkinja koja se bavi psihologijom roditeljstva i profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

„Decu nikada nije poželjno lagati, pa ni u situaciji gubitka. Gubitak bake ili deke, znači gubitak oca ili majke za detetove roditelje i dete ima pravo da zna kako se zove to što roditelji osećaju, zbog čega se tako osećaju i kako se to osećanje prevazilazi. Detetu je važno reći da su baka ili deka umrli i objasniti šta to znači na način na koji dete može da razume. Sada neće više moći da se igra sa tobom ili da te čuva, ali živi na nebu i moći će da te pazi- je jedna od najčešćih konstrukcija“, kaže Mihić.

Pixabay

Odluka o tome da li voditi dete na sahranu, zavisi od detetovih potreba i kapaciteta da se sa tim nosi. Svakako dete treba pripremiti na ono što se obično dešava na sahranama.

„Odluka o tome da li dete voditi na sahranu ili ne, zavisi od uzrasta deteta, konteksta gubitka i niza drugih stvari. Sahrane mogu biti veoma stresne same po sebi- to je događaj na kom se najveći broj ljudi akutno-baš sada- suočava sa gubitkom i oprašta od drage osobe. Taj intenzitet teških osećanja za dete može biti prezahtevan i izvor stresa sam po sebi. Zato je važno da, ukoliko odlučite da je za dete ovaj ritual važan kako bi prevladao svoj gubitak,  dete spremite na to šta će se tamo dešavati, te da neko od detetovih staratelja bude uz dete i pomogne mu da prođe kroz sve što vidi, čuje i oseća. Mala deca obično ne razumeju rituale i, kada su oni vezani za gubitak, zapravo više pate zbog zasićenosti teškim osećanjima. Sa druge strane, pomeni koji se dešavaju u krugu porodice, su ’lakši’ za podneti za dete“.

KAKO KVALITETNO BRINUTI O DETETU U TEŠKIM TRENUCIMA

Gubitak i sa njim povezane snažne emocije i stres menjaju kapacitete roditelja da se kvalitetno staraju o detetu. Roditelji su u tim situacijama tužni, rasejani, pod velikim stresom… Kako prevazići ove teškoće kako dete ne bi trpelo?

„Za roditelje je veoma važno da imaju dobru mrežu podrške sa kojom će moći da „prorade“ svoje iskustvo- kažu sve šta osećaju, dobiju utehu, razumevanje, nađu ili dogovore sledeće korake i u smislu organizacije (brige o drugom roditelju, na primer) i u smislu prihvatanja gubitka. Ta mreža je obično neformalna, i oslanja se na bliske ljude- bračnog partnera, prijatelje, rođake i slično. Važno je ovu mrežu uključiti što ranije i sa ljudima iz nje razgovarati otvoreno. Osobe iz mreže podrške mogu da pomognu i u reorganizaciji brige oko dece (naročito bračni partner) i u procesu prilagođavanja na novonastalu situaciju, pa i u pronalaženju najboljeg načina da se sa decom razgovara o gubitku i proradi njihov gubitak“.

Pixabay

Kao i za odrasle, i za decu je bitno da čuvaju uspomene na važne ljude jer je to jedan od bitnih segmenata prihvatanja gubitka.

„Zato sa decom treba čuvati slike i razgovarati o događajima kada su slike nastale. Sa decom se mogu razmenjivati i anegdote ili neka lična sećanja odraslih o svom detinjstvu i tadašnjoj ulozi bake ili dede. Deci, kao ni odraslima, ne bi trebalo nametati načine na koji će organizovati svoja sećanja. Trebalo bi da, razgovor o baki i dedi, ili o zajedničkim dogodovštinama, o onome šta su baka i deda govorili, mislili ili radili- utkati u uobičajenu interakciju porodice“, kaže Mihić.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više