BABKA – SLATKI POLJSKI HLEB

od Marija

Babka je slatki poljski hleb koji na poljskom jeziku znači „baka“. Pravi se sa različitim nadevima, a najčešće je to sa čokoladom, a zatim i sa orasima i cimetom. Neke podseća na naše štrudle, ali po ukusu, mnogima je „babka“ neodoljiva.

Sastojci

Testo:

1 kvasac
2 decilitra mleka
100 grama šećera
450 grama brašna
2 jajeta
prstohvat soli
100 grama maslaca
3 kašike ruma
1 vanilin šećer

Čokoladni fil

150 grama čokolade
120 grama maslaca

Priprema

Testo

U posudu stavite kvasac, mlako mlijeko, šećer i malo brašna i ostavite nekih 20-30 minuta. Nakon toga, dodajte sve ostale sastojke i zamesite teesto. Testo ostavite da se diže najmanje jedan sat, ali ako imate vremena ostavite ga slobodno i par sati, pa čak i preko noći u frižideru.

Čokoladni fil

Na pari otopite maslac i čokoladu. Fil rashladite na sobnoj temperaturi pre nego što ga budete razmazivali po testu, ali vodeći računa da to uradite dok je fil „lak“ za razmazivanje.

Unsplash

Slaganje

Razvijte testo na brašnjavoj podlozi u oblik pravougaonika. Kraća strana pravougaonika neka bude dužine kao kalup u kojem ćete peći babku. Zatim testo premažite pripremljenim čokoladnim filom koji treba da bude biti sobne temperature.

Testo zatim zarolajte i dobijenu „rolnu“ presecite nožem po dužini urolanog testa. Na taj način dobićete dva komada testa koje isprepletite u pletenicu.

Pripremljenu babku prebacite u kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite na 180 stepeni do 40 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Čim dobije lijepu zlatnu boju, prekrijte je folijom jer će vam inače čokolada zagoreti. Babka je gotova ako viljuška kojom ubodete testo izlazi čista bez ostataka mokrog testa na njoj.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više