ŽIVOTNA PRIČA BRANKE DIMITRIJEVIĆ: „CEO ŽIVOT POSVETILA SAM NEZI PACIJENATA“

od Marija

Novosađanka Branka Dimitrijević, viša medicinska sestra u penziji, ceo život je posvetila kućnoj nezi pacijenata. Uz puno napora, prepreka i izazova, bila je utemeljivač službi kućne nege u Novom Sadu i još nekoliko gradova u Srbiji. I sada, u vreme koronavirusa, u 80. godini, ponovo se vratila dužnosti. Ali preko telefona.

Ulazimo u dvorište u jednoj od kuća na Telepu. Čeka nas gospođa Branka na vratima. Čaj od đumbira već je skuvan i stoji na isheklanom stolnjaku. Okolo sve na svom mestu. Svaka slika, ručni rad, sve besprekorno i pod konac. Pomislih, kako je ova gospođa vitalna i disciplinovana. Ubrzo mi je to i dokazala.

Započinje svoju životnu priču uz svaki detalj urezan u sećanju. Sve je dokumentovala papirima i slikama koje čuva decenijama. Složena dokumentacija i svaka slika ima svoje mesto u fioci. I Branka zna tačno koju da izvuče. Seća se i kada su slike zabaležene i kojim povodom. Pokazuje mi ih vrlo detaljno i sa velikom pažnjom.

Rođena je u Makedoniji jer je očev posao zahtevao česta putovanja. Zatim živela u Nišu sa roditeljima i dvojicom braće. Tako je završila i srednju školu. Udala se za Novosađanina, ali nisu odmah živeli u „Srpskoj Atni“.

Radni vek je započela u Bajinoj Bašti, pa jedan period u Šapcu, pa tek onda stiže sa suprugom u Novi Sad. Radila je prvo u Jodnoj banji, a onda u medicinskoj školi „7. april“. U školi je podizala novoformirani smer kućne nege koji je uveden 1978. godine. Nije bilo utabane staze po kojoj bi se ovaj novi smer kretao. Stoga je Branka uložila mnogo napora kako bi novi đaci dobili neophodno znanje i praksu.

Nakon četiri godine rada u srednjoj medicinskoj školi, odlazi u novosadski Gerentološki centar da formira službu kućne nege. Bila je rukovodilac tog odeljenja. Međutim, nije želela da ide protiv svojih principa i one vizije posla negovateljica koju je imala. Kako se, kako kaže, Gerontološki centar Novi Sad nije složio sa njenom idejom da se uvede celodnevna kućna nega pacijenata, odnosno da se uvede i druga smena, Branka napušta centar i osniva privatnu firmu za kućnu negu „Dome slatki dome“.

„Dome slatki dome“ je bio zamišljen kao dopuna postojećoj, državnoj službi kućne nege. Radio je i vikendom i praznicima tako da su pacijenti imali negu i tim danima. Branka kaže da joj novac nije bio motiv i da često nije ni naplaćivala pacijentima koji nisu imali novca.

Nakon nekog perioda „Dome slatki dome“ predala je drugom timu. Ona se posvetila edukaciji i daljem napredovanju. Bila je polaznik kurseva kućne nege nemačkih humanitarnih organizacija i išla u Nemačku da bi u Srbiju donela nove tehnike nege. Potom je, znajući za njenu stručnost i iskustvo, dobila poziv od novosadske Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi edukovala žene za prekvalifikaciju za negovateljice.

Videvši da je prijavljenih žena za obuku za negovatilje puno, a radnih mesta malo, odlučuje da im pomogne i pronađe model da ih zaposli, a pacijentima omogući neophodnu negu. Odlučuje da osnuje Udruženje negovateljica „Prijatelj u kući“ koji se finansira putem projekata.

„SVOJE ZNANJE OSTAVLJAM MLADIMA“

U svim ovim poslovnim poduhvatima nije želela da odstupi od svojih principa ni milimetar. Radila je, kako kaže, onako kako je trebalo ili se povlačila ako nije mogla da se izbori. Jedina vodilja i motiv bio joj je taj da pomogne pacijentima i olakša im često poslednje dane. Zadovoljna je i što je sve svoje znanje nesebično davala mladima što je bio jedan od ciljeva.

Tako je bilo i u periodu vanrednog stanja. Mnogi pacijenti ostali su bez nege i onda su zvali Branku. Njoj je, kaže, bilo dovoljno da joj sagovornik sa druge strane slušalice kaže u kakvom je položaju i stanju pacijent da bi znala šta treba da se radi i kako da pomogne.

Na kraju mi Branka potpisuje knjigu, svoju biografiju, a ja ispijam prelepi čaj od đumbira. Zahvaljujem joj se na gostoprimstvu i izražavam veliko oduševljenje što sam je upoznala i čula njenu životnu priču. Odlazim u redakciju puna utisaka. Presabiram po glavi i shvatam da sam za tih dva sata puno naučila od gospođe Branke.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više