USAMLJENOST NE ZAVISI OD BROJA PRIJATELJA, NEGO OD KVALITETA ODNOSA

od Marija

Psiholozi razlikuju dva tipa usamljenosti: emotivnu i socijalnu. Emotivna je povezana sa nedostatkom bliskosti sa nekim članom porodice (partnerom, roditeljima…), dok je socijalna posledica nedostatka socijalne interakcije sa širom zajednicom.

Istraživanja pokazuju da zadovoljstvo brakom ili veze smanjuje osećaj usamljenosti, dok nasuprot tome, nezadovoljstvo u braku, ljudi nastoje da nadomeste kvalitetnim odnosima sa prijateljima. Socijalna interakcija odnosno široka mreža socijalnih kontakata važna je zbog osećaja prihvaćenosti i potvrde lične vrednosti.

Oni koji su u braku ili stabilnoj vezi, često su zadovoljniji i nemaju problem sa usamljenošću. Ipak, neki autori navode da udate žene, češće nego oženjeni muškarci, imaju osećaj nedostatka prisnosti i nedovoljne komunikacije sa partnerom.

Međutim, zaključak u gotovo svim istraživanjima jeste da osećaj usamljenosti zavisi od kvaliteta odnosa. Tako i nekvalitetna veza i odnos sa prijateljem može biti izvor stresa i negativnih emocija.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više