Evo zašto je zdravo jesti jagode!

od Marijana

Sezona jagoda uveliko je počela i uveliko se sladimo ovim divnim, crvenim voćem. Međutim da li ste znali da ovo voće ima mnogo benefita po vaše zdravlje o kojima verovatno do sad niste razmišljali?

Jagode su izuzetno bogat izvor različitih vitamina i minerala kao što su gvožđe, mangan, vitamin C… Mangan je vrlo učinkovit kod regulacije šećera u krvi, dok vitamin C jača imunitet i utiče na zdravlje arterija i nadbubrežne žlezde. Vitamin C takođe vrlo povoljno utiče na naš vid, te njegov unos utiče na smanjenje rizika od pojave očne katarakte.

Kako prenosi portal centarzdravlja. hr ,,Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može sprečiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog creva, prostate i gušterače. Tačnije, elaginska kiselina sprečava širenje ćelijaa raka, te se može vezati na ćelije koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno delovanje.“

Među bolestima koje ova moćna crvena voćkica reguliše navode se i: alchajmerova bolest, srčane bolesti, holesterol, visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2, upala creva…

VRLO ZDRAVE U TOKU TRUDNOĆE:

Jagode sadrže folnu kiselinu, koja je važna za razvoj deteta , te i prevenciju od nastanka raznih poremećaja, stoga se ovo voće preporučuje trudnicama, kao i ženama koje tek žele da zatrudne.

MRŠAVLJENJE:

Jagode su vrlo ukusna poslastica koja sadrži malo kalorija i šećera, te se vrlo često preporučuju kao odlična užina i zamena za slatkiše osobama koje žele da izgube koji kilogram viška.

No, kako jagode predstavljaju jednu od voćki koje se vrlo često tretiraju pesticidima, treba vrlo voditi računa gde i kako ih kupovati.

RECEPT ZA PUSLICE OD JAGODA

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više