Kako će žena u radnom odnosu naći vremena za kozmetiku?!

od Marijana

Nedavno smo pomenuli jedan vrlo zanimljiv priručnik pod nazivom Žena i dom, autorke Živke Vidojković. Ovaj priručnik, između ostalog bavi se i vrlo važnim ženskim pitanjem, a to su kozmetika i moda. Kako se od 1982. godine sigurno mnogo toga promenilo, verujemo da će vam biti zanimljivo da pročitate kako je nekad zvučao savet zaposlenim ženama i kakva kozmetika se tada koristila:

,,Sama reč kozmetika je još uvek za pojedine žene na selu i u gradu takav pojam, da one misle kako za tako nešto nemaju mnogo vremena. Posao u preduzeću, zatim posao kod kuće, to je već premnogo da bi se moglo stajati satima ispred ogledala“: zvuči li vam poznato?

KOZMETIKA NIJE KINĐURENJE I ŠMINKANJE

U priručniku se navodi kako reč kozmetika često nepravilno poistovećujemo sa šminkanjem i kinđurenjem, dok ona, zapravo ima potpuno drugo značenje: ,, … za kozmetiku je dovoljno svakodnevno umivanje, pranje ruku i nogu, održavati pranje kose i naravno, nega lica. Drugim rečima nega tela treba da se vrši svakoga dana, a za to je potrebno najviše pola sata“.

NEGA KOSE

,,Nije dobro ako se kosa nosi nekoliko dana povezana maramom. Kosa se mora četkati svaki dan, a prati je samo jedanput nedeljno. Kada se navikne ovakvom redovnom postupku onda nam sigurno neće predstavljajti nikakave poteškoće, a pri tome smo zadovoljili potrebu kozmetike za kosu.“

Izvor: Pexels

NEGA LICA

,,Kada je vreme previše toplo lice treba namazati sokom od krastavca za vreme rada. Pošto se poslovi završe taj sok obavezno oprati“ – još jedan je od saveta napisanih u ovom priručniku.

Kao što i danas postoje tipovi kože kojoj odgovara određena krema ili maska, tako se i u priručniku pominju masna i suva koža koje zahtevaju različitu negu. Takođe, autorka napominje da upotreba sapuna i vode nije dovoljna kada je nega kože u pitanju, već da je potrebno koristiti kremu za lice:

,,Prilikom pranja lica ujutru, potrebno je da se namaže vrlo tanak sloj kreme , a to je u stvari zaštitni sloj koji čuva lice od nečistoća. Ovu kremu treba očistiti ako se želi, ili kada se posvršavaju poslovi po kući. Umesto ove kreme, ukoliko je nemamo, možemo se polužiti punomasnim mlekom ili uljem“.

Recept za suvu kožu:

Ukoliko imate suvu kožu, napravite masku za lice tako što ćete pomešati jedno žumance, kašiku meda, kašiku kondenzovanog mleka, pola čaše svežeg mleka. Stavite masku na lice i držite je 15ak minuta, a nakon toga je isperite.

Izvor: Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više