„I ZNADOH DA ĆEŠ BITI MI DRAG, DRAG U ŽIVOTU CELOM“ KAKO JE DESANKA UPOZNALA SVOG SUPRUGA?

od Marija

Bilo da ste pazili na času ili ne, pročitali lektire ili ne, ime Desanke Maksimović niste mogli promašiti. To je zato što je ona simbol našeg pesništva, književnosti i kulture. Prepoznatljiva je po svom stilu, tananim emocijama koje je tako vešto „stavljala na papir“.

Pored rodoljubive poezije, pesama za decu, prepoznatljiva je i po ljubavnim stihovima. Strepnja je njena čuvena pesma i stihovi:

„Ne, nemoj mi prići! Hoću izdaleka
Da volim i želim oka tvoja dva“…

Bila je udata za Rusa Sergeja Slastikova. On je bio siromašni imigrant koji se u Beogradu obreo nakon Prvog svetskog rata. Upoznali su se u jednom ruskom klubu kada je Desanka bila pozvana da održi predavanje i čita svoje pesme. Bila je to ljubav na prvi pogled.

Postoje i podaci da joj je poljubac sa budućim suprugom bio prvi iako je već bila zrela devojka. Sergej je želeo da se venčaju ubrzo, ali je ona zahtevala da sačeka želeći da još neko vreme pomaže mlađoj braći i sestrama. On ju je strpljivo čekao.

Slastikov je radio kao prevodilac ruskog jezika u jednoj izdavačkoj kući. A i sam je bio pesnik koji se potpisivao pseudonimom „Kalužanin“ aludirajući na rodnu Kalugu.

Desankin suprug preminuo je 1976. godine, skoro dve decenije pre nje. Sahranjeni su jedno pored drugog u Brankovini. Nisu imali potomke.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više