DERMATOLOŠKINJA TERZIĆ: ZAŠTO NEKO IMA VIŠE, NEKO MANJE PERUTI?

od Marija

Večita pitanja svake žene su koža lica i kosa. Niz nedoumica vezuje se za bubuljice na licu, brzinu rasta kose, perut… Kako da kosa raste brže? Zašto neko ima perut, neko ne? Zašto se pojavljuju bubuljice tokom menstrualnog ciklusa. Na ova pitanja za Svet lepote odgovara dermatološkinja Marta Terzić.

SL: Zašto bubuljice na licu izlaze intenzivnije tokom mentrualnog ciklusa?

M: Pojava akni može biti hormonski uslovljena i zavisi od perioda cikusa. Najčešće se javlja u periodu PMS-a zbog toga što hormoni utiču na rad lojnih žlezdi.  Posetom dermatologu možete dobiti adekvatnu dermokozmetiku i savete u vezi sa negom lica. Ukoliko je problem složeniji, dobićete dermatološku terapiju, uz eventualna dodatna ispitvanja kod ginekologa i endokrinologa.

SL: Kako treba da izgleda svakodnevna nega lica?

M: Da biste pristupili adekvatnoj nezi, prvi korak je da se odredi tip kože. Potrebno je odrediti da li je koža  suva, mešovita ili masna i eventualno sklona aknama. U zavisnosti od toga se biraju preparati, a nega se sastoji od dobrog uklanjanja šminke micelarnom vodom, umivanjem adekvatnim umivačima i aplikacijom krema ili seruma koji su pažljivo odabrani za Vaš tip kože. Nikada ne možete pogrešiti sa preparatom koji dobro hidrira kožu. Naravno, ne zaboraviti antisolarnu zaštitu.

Dr Marta Terzić

SL: Na tržištu je veliki broj preparata koji obećavaju brži rast kose. Koliko su delotvorni i da li postoje šanse da kosa raste brže uprkos njenom uobičajenom ritmu?

M: Adekvatnom suplementacijom, kao što su kompleksi vitamina i minerala sa biotinom mogu se postići dobri rezultati. Na tržištu postoji veliki broj preparata od kojih se nekoliko ističu svojim kvalitetom. Stimulacija rasta kose sopstvenim koncentrovanim faktorima rasta iz krvi je nova terapija koja se koristi kod nas i u svetu i daje odlične rezultate.

SL: Kako nastaje perut? Zašto neko ima više, neko manje peruti?

M: Pojava peruti može biti uslovljena nekim dermatološkim oboljenjima, a može se pojaviti i kao posledica korišćenja jakih hemijskih preparata (razni gelovi, lakovi, farbe za kosu). Pregledom dermatologa će se ustanoviti koji je uzrok nastanka peruti i odrediti odgovarajući šamponi i preparati za negu ili lečenje. ,,Jaki’’ šamponi su zapravo medicinski preparati i ukoliko su precizno dozirani i pravilno korišćeni, a propisani od strane lekara, neće dovesti do neželjenih reakcija.

SL: Koliko je važna pravilna ishrana i za kosu i za kožu?

M: Pravilna ishrana je važna za ceo organizam, pa tako i za kožu, kao naš najveći organ. Najčešća oboljenja koja se pojavljuju u dermatološkoj praksi, a mogu imati veze sa ishranom su akne, ekcemi, rozacea, alergije, psorijaza. Generalni savet je prvenstveno smanjenje unosa rafinisanih šećera, brze hrane, mleka i mlečnih proizvoda, gaziranih napitaka, kao i trans masti.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više