VANVREMENSKA LEPOTA PEDESETIH GODINA: kratka istorija šminkanja 50-ih godina

od Marijana

Pedesete godine bile su godine napretka i prosperiteta u Americi. Nakon ratnog perioda, dolazi period kada porodica, porodičan život i brak preuzimaju primat. Žena kao centralna figura – majka, domaćica, ali i dama sada sve više pažnje posvećuje svom spoljašnjem izgledu. Šminka, korseti, visoke potpetice čak i kod kuće, pin up i holivudski izgled sve se više popularišu i usvajaju u svakodnevnom životu.

Blistav osmeh, porcelansko lice, izvajan struk i graciozan stav pun samopouzdanja plenili su 50-ih godina prošlog veka. Vanvremenski stil i neponovljiva lepota i gracioznost i danas su često uzor mnogim damama. Njihove makeup rutine možda nisu iziskivale mnogo proizvoda, ali svakako su naglašavale upravo ono najlepše, u isto vreme najprirodnije na ženi.

LICE

Bledo, porcelansko lice, dosta pudera i izrazito rozikasto rumenilo bili su vrlo važni i svakodnevna makeup rutina najlepših modnih ikona. Ruževi su bili manje naglašeni nego 40-ih godina, te su popularne bledunjave, rozikaste nijanse, dok su za naglašeni izgled birani i crveni karmini po kojima je vrlo prepoznatljiva i popularna bila i čuvena Merlin Monro. Gornja usna blago se naglašavala olovkom kako bi dobila punoću i srcolik izgled. Više od svega negovao se blistavo beli i široki osmeh.

View this post on Instagram

#lovemerlinmonroe #merlinmonroe

A post shared by Merlin Monroe (@love_merlin_monroe) on

OČI

Senke za oči pedesetih godina vrlo su se slabo koristile. Nijanse koje su bile popularne uglavnom su bile svetlo plava, svetlo zelena i bela, dok se u većini slučajeva uopšte nije nanosila. Sva lepota očiju naglašavala se lepo uređenim obrvama i jakim ajlajnerom, te i maskarom. Čuveni cat eye efekat naglašavao se tečnim ajlajnerom crne i braon boje. Kao i danas maskara na donjim trepavicama, kao i kreon na donjem delu oka nije bio popularan.

Pune, ali lepo oblikovane obrve ovalnog oblika, kao i obrve izrazito ravne i pune (poput onih koje je nosila Odri Hepbern) zahtevale su dosta pažnje i šminkanja baš kao i danas.

View this post on Instagram

#avagardner #classicbeauty

A post shared by Peymaan.1976.blues.actors (@peymaanra) on

NOKTI

50-ih godina ovalni nokti srednje dužine bili su vrlo popularni. Uredno isturpijani, bez laka ili sa izrazito crvenim lakom ovakvi nokti iskazivali su svu ženstvenost i elegantnost nežnih ženskih ruku.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više