SERIJA FOTOGRAFIJA ,,PEDESET“: priče o samopouzdanju i prihvatanju sebe

od Marijana

Serija fotografija pod nazivom ,,Pedeset“ idejna su tvorevina mlade umetnice Đurđine Kovačević iz Kovina, budućeg magistra farmacije, koja se već tri godine uspešno bavi fotografijom. Na svom Instagram profilu, ova mlada fotografkinja odlučila se za jedan vrlo smeli, ali u isto vreme plemenit potez: da kroz svoj objektiv prikaže sve nesavršenosti ženskog tela, sa kojima se mnoge žene bore i teško ih prihvataju, ističući ih i prikazujući na jedan potpuno drugačiji način:

Želela sam da uradim nešto više! Često upadam u rasprave o ženskom telu,feminizmu,jednakosti polova i imam osećaj da ono što pričam druga strana nikako ne razume i ne čuje. I,odlučila sam da se borim na svoj način-fotografijom... Pre svega,želela sam da samoj ženi koja se fotografiše pokažem kako je to što fotografiše lepo,može da izgleda lepo,može i drugačije da se prikaže i misli o tome. Cilj projekta je da pokaže da ni jedna žena nije sama u borbi sa samopouzdanjem i prihvatanjem svog tela,da nas ima mnogo i da smo tu da se podržavamo. Da smo jače i više možemo zajedno! Za mene je ovo mali korak da sledeće generacije mogu drugačije da rade od nas. Širimo priču i ljubav – otrkriva u intervjuu za Svet lepote, ova mlada umetnica.

Naziv ,,Pedeset“, prema rečima Đurđine, proistekao je iz izazova, ali i uverenja da će pronaći bar 50 dama koje će biti dovoljno smele da stanu pred njen objektiv i otkriju se sa svim svojim savršenostima i nesavršenostima:

Neverovatno je koliko smo mi, žene,komplikovane kada je naše telo u pitanju. Kako sam iz malog mesta,bilo mi je jako teško da pronadjem modele. Sreća je sto sam studirala u Beogradu pa sam uspela da organizujem fotografisanje i tamo,gde su žene mnogo slobodnije i pristupačnije kad je ovakva tema u pitanju. Modele sam nalazila preko Instagrama,uglavnom. Što se selekcije tiče, želela sam da bude iskreno,da model sam odabere šta želi da fotografiše, ali da ne bude bilo šta samo da bih imala odredjeni broj…

Bilo je divnih komantara i podrške i gledala sam da se skoncentrišem na te pozitivne. Jer da sam slušala priče tipa-ti si stavila da tražis da fotografišes ružne žene,jel ti se neko uopšte javio – nikada ne bih uspela. Drago mi je da sam istrajala! Dodala bih još i da ću se na jednoj od fotografija i ja naći. Takodje, biće fotografija jedne trudnice i fotografija jedne ručice bebe kao simbolika majčinstva i početka života jedne dame.

SL: Koji je bio najemotivniji trenutak u toku nastanka projekta?

Đurđina: Uh,teško pitanje. Jako važan trenutak je bio na fotografisanju u Beogradu gde je jedna od devojaka podelila svoju životnu priču sa nama,o ožiljku koji smo fotografisale. A najemotivniji,sigurno dan objavljivanja prve fotografije gde nisam znala da li me je više strah ili jedva čekam da pokažem sve što smo uradile. Osećaj promućkanosti,to je to, gotovo,počela sam sa objavama,sada nema nazad.

SL: Koliko je na ličnom planu projekat uticao na tebe i zašto ti je važan?

Đurđina: Konačno sam odlučila da farmaciju stavim u drugi plan i videla da je fotografija moj poziv. Veoma važna stvar za mene. Pored toga,odužila sam se onoj nesigurnoj devojčici koja sam bila ranijih godina. Još sam i pokazala da je ideja moguća i odlična.

SL: Šta bi poručila mladim damama koje se stide svog tela?

Đurđina: Menjajte se,radite na sebi,pričajte sa sobom. I nikako se ne uporedjujte sa drugim ženama jer i od najlepše žene ima lepša,to sve ide u krug,tu ne možemo ništa. Delite komplimente,onako od srca, svojim dragim ženama.

Fotografije: Đurđina Kovačević

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više