FOTO-REPORTAŽA: REZERVAT PRIRODE ZASAVICA
ODMOR NA DOHVAT RUKE

od Marija

Ogromna livada. Rečica. Magarci, krave, ovce, konji… Prelepa drvena kućica – vidikovac sa kog se pruža pogled koji odmara oči. U daljini je brodić. Vozi turiste. A tu je i vozić za one koji žele da obiđu ceo rezervat. Nedelja je i ima puno turista iz različitih gradova Srbije. Ali ipak, dovoljno mesta za sve. Gužva se ne oseti. Oseti se samo neki spokoj. Zahvalnost.

Ovog vikenda posetili smo Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ koja se nalazi u Mačvi, na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Za prirodno dobro I kategorije proglašena je 1977. godine. Na površini od 1825 hektara, ovaj rezervat je stanište brojnih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Najpoznatija je, ipak, po magarcima i magarećem mleku.

Ako želite pogled na ceo rezervat, tu je drvena kuća – vidikovac na nekoliko spratova sa kog možete sagledati rezervat sa svih strana. A odličan je i za fotografije.

Rezervatom protiče rečica Zasavica koja je duga nekoliko desetina kilometara, ali idealna za laganu vožnju brodićem.

Zasavica je mesto gde možete osetiti istinsku prirodu, bez ulepšavanja. I baš je u tome čar. Dok šetate, pored vas prolaze magarci, konji, krave… I svi su pitomi, na ljude naviknuti.

Ulaz u rezervat se naplacuje 300 dinara za odrasle i 200 dinara za decu. U ponudi je i brodić za vožnju rečicom Zasavicom, a i vozić za obilazak celog rezervata.

U okviru rezervata nalazi se restoran u kom možete probati domaće specijalitete.

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više