KAKO SE NAJPOZNATIJA LUTKA NA SVETU MENJALA KROZ DECENIJE

od Marijana

Najpoznatija lutka na svetu uz koju su mnoge generacije devojčica stasale – Barbika krenirana je davne 1959. godine. Te godine u prodaju je puštena serija barbi lutaka odevenih u crno-beli kupaći kostim, svezane prepoznatljive plave kose, crnih sandala i belih naočara za sunce.

Postigavši vrtoglavi uspeh, ova lutka postala je poznata širom sveta, a kompanija ,,Mattel“ koja je proizvodi trudi se da ide u korak sa modom i svetskim dešavanjima, te je i svoju lutku prilagođavala vremenu. Kako je to izgledalo pogledajte u nastavku.

1960. godine Barbi dobija svoja prva zanimanja, te počinju da se prave lutke bolničarke, stjuardese, prodavačice… Ovih godina pojavljuje se i prvi Ken, a takođe je kreirana i prva kućica za Barbiku, kao i njen automobil.

Vrlo zanimljiva činjenica jeste i to da je šezdesetih godina kreirana i prva Barbika astronaut, kao i tamnoputa Kristi koje su postale simbol ravnopravnosti polova, ali i rasne jednakosti!

1970. godine Barbika dobija svoj prvi kamper. Ovih godina kreirani su i modeli lutaka koji su predstavljali Barbiku hirurga, Barbiku olimpijsku prvakinju, kao i Malibu Barbiku.

1989. godine pojavljuje se tamnoputa pilotkinja koja je pokazala da za osobe ženskog pola i te kako ne postoje granice!

Od 1994. godine ove lutke služe državi na kopnu, na moru i u vazduhu, dokazujući da devojke mogu da služe svojoj zemlji gde god žele! (Barbie Instagram)

2001. godine pojavila se i Barbi učiteljica koja je poznavala znakovni jezik i koja je inspirisale devojčice da je sjajno poznavati i druge jezike. Položaj njene ruke simbolisao je reči ,,VOLIM TE“ na znakovnom jeziku!

I danas se kompanija ,,Mattel“ trudi da podrži ravnopravnost polova i rasnu jednakost, ističući sve one sjajne dame koje su zadužile svet. Među njima su se tako našle i Barbi lutke čuvenih dama poput: Amelia Earhart, Frida Kahlo, Sally Ride, , Ella Fitzgerald, Rosa Parks, Katherine Johnson…

Izvor: Official Barbie Instagram profile

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više