KAKO MOTIVISATI SEBE DA KRENEŠ U BORBU SA VIŠKOM KILOGRAMA!

od Marijana

Borba sa viškom kilograma vrlo je čest problem u današanje vreme. Nezdrava ishrana, brz način života, gužve i stres vrlo nepovoljno utiču na naš metabolizam, pa samim tim i na nagomilavanje suvišnih kilograma. Prekomerno znojenje, isprobavanje uske garderobe u još užim svlačionicama, prikrivanje širokom garderobom sigurno su vam već odavno dosadili, ali ono što vam se čini još stresnije i dosadnije jeste da se pokrenete i naterate sebe da promenite stil života i krenete u aktivnu borbu sa viškom kilograma?

Ukoliko vam je motivacija najveći problem u tome evo nekoliko saveta koji su se do sada pokazali kao vrlo uspešni:

BELEŽITE I FOTOGRAFIŠITE SVOJE REZULTATE:

Vrlo dobar način da motivišete sebe jeste da beležite svoj progres fotoaparatom, ali i rezultatima ispisanim u nekoj tabeli. Na taj način imaćete uvid u uspeh koji ste načinili i moćićete da i sami uverite sebe promenom koju ste postigli u određenom periodu.

OBEĆAJTE SEBI NEŠTO ZA DOSTIGNUTI REZULTAT

Nagradite sebe! Obećajte sebi da ćete nakon što npr. izgubite 5 kg sebi kupiti nove helanke (koje će vam sjajno pristajati i najbolje pokazati dosadašni razultat) i o kojima ste ranije samo maštali. Sa svakim većim uspehom i ciljem neka i vaši pokloni budu veći. Na taj način zahvalite se sebi na trudu i radu i ujedno motivišite sebe za dalje bitke i dobre rezultate.

Da izazov bude još veći neka to budu upravo komadi koje ste uvek izbegavali jer ste mislili da vam ne stoje lepo ili da su preuski za vas. Osećaj kada uđete u takve modele je neprocenljiv i verujemo da će vas i te kako nadahnuti i motivisati za još bolje rezultete.

NEMOJTE SE IZGLADNJAVATI

Većina nutricionista saglasna je u jednom, nemojte se izgladnjavati. Naravno niko neće želeti da usvoji dijetu, znajući da ga očekuje krčenje stomaka i vrtoglavice od gladi. Zato praktikujte ishranu koja obiluje zdravim namirnicama u manjim porcijama i često. Na taj način izbeći ćete osećaj gladi. Takođe pijte dosta tečnosti u vidu čajeva, vode i limunada koje će vas takođe duže vreme držati sitim!

Za sam početak počnite da postepeno redukujete svoj stil ishrane i na taj način nećete imati velike oscilacije u gladovanju i emocijama koje su i te kako prisutne kod naglih promena i primena dijeta. Neka vaše telo polako počne da usvaja zdrave navike i namirnice.

Pixabay

MOTIVIŠITE SE ENTERIJEROM

Učinite da vas sam prostor u kome boravite motiviše. Napunite korpe voćem, frižider povrćem. Možete uramiti i nalepiti na zid i po koju inspirišuću poruku ili sliku. Izbacite nezdrave namirnice i stvari koje vam odvlače pažnju od zacrtanog cilja.

NAGRADITE SE NEGOM

Kupite kozmetiku koju ćete koristiti nakon tuširanja i iscrpnih vežbi, priuštite sebi maske za lice i masaže uljima koje će vas opustiti i ujedno negovati vas i pospešiti oblikovanje tela. Ukoliko postoje regije koje su vam kritične potrudite se da ih redovno masirate i da ih posebno negujete adekvatnim proizvodima… Poklonite jednaku pažnju i vašem licu kao i telu uz rednovnu masažu i preparate za negu.

ODGLEDAJTE MOTIVIŠUĆI FILM ILI EMISIJU

Još jedan vrlo učinkovit psihološki momenat u borbi sa viškom kilograma jeste i suočavanje sa tim problemom putem medija. Pogledajte neki dobar film koji govori o tome ili nekoliko epizoda ekstremnih mršavljenja. Ne sumnjamo da će vas priče učesnika inspirisati, a njihov uspeh nadahnuti da učinite isto.

Jedan sjajan film koji vam preporučujemo je i Brittany runs marathon koji govori o neverovatnoj čeličnoj volji i transformaciji koju je jedna posve lenja i nemotivisana devojka, loših životnih navika učinila.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više