SVE BLAGODATI LJUBIČASTIH BOBICA: zašto treba jesti borovnice?

od Marijana

Sezona je borovnica, te nemojte časiti ni časa već pravac pijaca po svoju meru zdravlja!

Borovnice su kao i ostalo voće vrlo bogate vitaminima i mineralima, ali ono što je izdvaja od ostalih jeste da su ove male bobice vrlo bogat izvor ANTIOKSIDANATA.

Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala, pa samim tim imaju vrlo povoljan efekat u borbi protiv starenja, kao i pojave kancera.

Kako prenosi portal eistria.com u jednoj od studija 168 ljudi je pilo jedan litar mešanog soka borovnice i jabuke dnevno. posle 4 nedelje, oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima je smanjen za 20%.

Borovnice su takođe niskokalorično voće koje sadrži dosta vitamina C, te su odlične u zaštiti protiv gripa i prehlade, a takođe se preporučuju anemičnim osobama. Ovo voće je takođe vrlo bogato vlaknima i pospešuju naš sistem za varenje hrane i samim tim utiču i na regulaciju telesne težine.

U mnogim studijama dokazano je i da su borovnice vrlo zdrave i uspešne u borbi protiv bolesti kao što su: dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, problema sa kožom i kostima, ali i da snižavaju krvni pritisak i pospešuju mentalno zdravlje…

Više o ovoj neverovatnoj voćkivi čitajte u Maloj enciklopediji portala Kuhinjica

Pixabay

VREME JE ZA DETOKS VODU!

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više