Da li ste nekada kiselili crni luk? Za ovaj recept verovatno imate sve sastojke.
Turšija svakako ima pozitivan uticaj na zdravlje ukoliko se ne koriste konzervansi i drugi veštački sastojci, piše na svom blogu health coach Tatjana Popović. Zdrava turšija pozitivno utiče na rad creva, telesnu težinu i nivo šećera u krvi.
Sastojci:
2 ISC crvena luka
1 šolja jabukovog sirćeta
1 šolja vode
1 kašika kokosovog ili agava šećera
1 kašičica himalajske soli
1 čen belog luka, izgnječen
1 kašičica bibera u zrnu, opciono
Priprema:
1. Pripremite 3 staklene tegle srednje veličine. U svaku od njih stavite po zrno ili dva crnog bibera.
2. Isecite crveni luk na polumesece i rasporedite ga u tegle.
3. Izgnječite beli luk.
4. U šerpi zagrejte sirće, vodu, šećer, beli luk i so. Mešajte dok se šećer i so ne otope, otprilike oko 1 minut.
5. Ostavite dobijenu tečnost da se ohladi, pa je prelijte preko crvenog luka.
6. Tegle sa lukom ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider.
7. Kiseli luk biće spreman za jelo nakon što omekša i poprimi jarko ružičastu boju. Ukoliko je luk tanko sečen, potrebno je da odstoji oko 1 sat, a ukoliko je deblje sečen, potrebno je da odstoji preko noći.