NOVI TVRĐAVA TEATAR POMEREN ZA SEPTEMBAR

od Marijana

Festival Novi tvrđava teatar koji se održava na otvorenim terasama Vile Stanković pomera se zbog aktuelne epidemije iz svog uobičajenog letnjeg termina u jesenji. Umesto u julu, festival će biti održan od 4. do 9. septembra, a u ovogodišnjem izdanju publika  će imati priliku da vidi  predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije – saopšeno je iz PR službe festivala.

Novi tvrđava teatar biće otvoren premijernom izvedbom Upotrebe čoveka po romanu Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Borisa Liješevića i Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića. Ova predstava je nastala u koprodukciji festivala Novi tvrđava teatar (Novi Sad), Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, festivala Grad teatar (Budva) i East West centra (Sarajevo). Na repertoaru će se naći još i ansambl predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice – Ukulele Jam Alena Meškovića, u režiji Dina Mustafića. Zatim predstava Zagrebačkog kazališta mladih H.E.J.T.E.R.I., prema novoj drami Dina Pešuta, u režiji Judite Gamulin. Naposletku i Seljačka opera Bele Pintera, čiju režiju potpisuje Atila Keresteš, a rađena je u koprodukciji Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i Segedinskog nacionalnog teatara. Uz završnu predstavu izvan kokurencije koja će biti izvedena u čast nagrađenih, očekuje se još jedno zanimljivo festivalsko izdanje.

,,Zbog velikog interesovanja publike za Novi tvrđava teatar, žao nam je što smo morali da pomeramo datume. Međutim, ovo je prilika da zajedno sa publikom proverimo taj rani septembarski termin. Može se pokazati kao festivalski pogodniji, pa, ako se u to uverimo, možda ćemo ga i zadržati“, najavili su u organizacionom timu festivala.

Autor naslovne fotografije: Branislav Lučić

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više